Olej ryżowy - wytłaczany lub ekstrahowany z pękniętych łusek ryżu (oryza sativa). Zawiera kwas oleinowy(38%), linolowy(40%), estry kwasu erukowego, gamma-oryzanol, skwalen, kwas fosforowy, estry wyższych alkoholi i kwasów tłuszczowych, bardzo duże ilości witaminy E i tokotrienoli.
Duże stężenie witaminy E zapewnia ochronę lipidom naskórka. Oryzanol chroni równowagę skóry, przyspiesza podziały komórkowe, powstrzymuje procesy starzenia i łagodzi objawy klimakterium (działa jak hormon wytwarzany przez jajniki). Jest silnym antyoksydantem i filtrem UV.
Olej ten silnie chroni skórę przed słońcem.
Olej ryżowy jest bardzo delikatny, bardzo łatwo się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu na skórze.
Bezpieczeństwo: oleje i masła są czyste biologicznie, świeże, NIE ZAWIERAJĄ ŻADNYCH DOMIESZEK. Są one legalnie sprzedawane w Polsce. Przechowywanie oleju: jeśli na opakowaniu nie jest zaznaczone inaczej przechowuj olej lub masło w najchłodniejszej części mieszkania, w miejscu ciemnym, w opakowaniu szczelnym. Możesz przechowywać tłuszcz w lodówce i zużywać go porcjami.
Opakowanie: oleje i masła pakowane są w buteleczki lub słoiczki. Opakowanie zależy od ilości zakupionych produktów. Jeżeli więc chcecie Państwo by produkty zapakować w wybrany przez siebie sposób, proszę o kontakt. W miarę możliwości postaramy się zastosować do życzenia. Na dzień dzisiejszy oleje i masła rozlewane (nakładane) są do 50 ml lub 100 ml butelek lub do słoiczków o pojemnościach 50, 100, 200 lub 500 ml. Każde opakowanie posiada etykietę na której m.in. podany jest termin ważności.
Bardzo ważne: oleje i masła mają bardzo różne temperatury topnienia i tężenia. Niektóre z nich w czasie transportu na skutek przechowywania ich w niskiej lub wyższej temperaturze mogą odpowiednio zastygać, mętnieć, mogą pojawiać się w nich stałe cząstki czy osad ,lub też mogą stawać się ciekłe. Wszystkie te procesy są naturalne i odwracalne. Wahania temperatur podczas transportu nie mają wpływu na jakość produktów a zmiany stanu nie stanowią wady.
Pojemność: 50ml