Olej ryżowy 500ml OLEOFARM
Olej ryżowy otrzymywany jest z otrąb ryżowych i wyróżnia się delikatnym, żółtym kolorem oraz neutralnym smakiem i zapachem. Jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej. Doskonale nadaje się do smażenia, gdyż w małym stopniu wchłaniany jest przez potrawy na nim przygotowane. Dzięki temu dania zachowują swój oryginalny smak. Można go stosować również na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek oraz wszelkiego rodzaju sosów i dressingów.
Skład oleju:
- olej ryżowy rafinowany, mieszanina tokoferoli (przeciwutleniacz).
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Zastosowanie oleju ryżowego
Olej ryżowy w kuchni:
Olej ryżowy swoje zastosowanie znalazł głównie w kuchni, a konkretnie w kuchni azjatyckiej. Używany przede wszystkim do smażenia ze względu na swoją dużą temperaturę dymienia, która wynosi, aż 254 °C. Dzięki temu podczas smażenia, potrawy dochodzą szybciej i tracą mniej wartości odżywczych. Kolejną zaletą dlaczego używany jest do smażenia to, niska wchłanialność przez potrawy, które zachowują swój oryginalny smak. Używany również na zimno do sałatek, do różnego rodzaju sosów, dresingów oraz surówek.
Olej ryżowy w kosmetyce:
Dzięki zawartości cennych tłuszczów oraz innych wartościowych składników olej ryżowy zyskał zastosowanie w kosmetyce. Używany jako składnik wielu balsamów, kremów, maseczek, mydeł oraz mleczek do pielęgnacji ciała. Wykorzystywany również w gabinetach kosmetycznych oraz masażu.
Kolejnym zastosowaniem w kosmetyce oleju ryżowego jest ochrona skóry. Wspaniale nawilża i chroni skórę przed promieniami słonecznymi. Wspomaga regenerację komórek i opóźnia procesy starzenia. Nie uczula, bardzo łatwo się wchłania, nie pozostawia tłustych śladów na skórze. Polecany dla osób z cerą suchą oraz często podrażnioną.