Olej Perilla Omega-3
Olej z Pachnotki zwyczajnej
90 kaps.
Olej z pachnotki zwyczajnej jest wspaniałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najważniejszy kwas tłuszczowy z grupy omega 3 – kwas alfa-linolenowy stanowi ponad 60% tego oleju. Kwasy tłuszczowe omega 3 pełnią rolę wspierającą działanie i regulację poziomu cholesterolu we krwi. Olej tłoczony na zimno z nasion pachnotki oferujemy w kapsułkach.
Olej z pachnotki pozyskiwany jest z brązowych nasion tej rośliny, pochodzącej rodzimie z Azji Wschodniej i Południowo-wschodniej. W Azji znane są dwie odmiany tej rośliny - jedna o czerwonych liściach, znajdująca zastosowanie przede wszystkim jako przyprawa kuchenna i drugi rodzaj, o zielonych liściach, z którego nasion głównie produkuje się olej bogaty w kwasy omega 3. Aromat pachnotki jest delikatnie ostry i aromatyczny.
Pachnotka zwyczajna zwana jest również pachnotką uprawną lub perillą zwyczajną. Roślina ta należy do rodziny jasnotowatych i jest botanicznie określana jako Perilla frutescens.
Roślina ta dojrzewa głównie w miejscach nasłonecznionych lub w półcieniu i może być z powodzeniem uprawiana w ogrodzie. Oprócz zastosowania w kuchni oraz jako ziele zdrowotne pachnotka zwyczajna znajduje również szerokie zastosowanie jako roślina ozdobna.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe są ważnym, częściowo niezbędnym elementem naszego codziennego odżywiania. Ich najważniejszym zadaniem jest, dostarczać wraz z białkami i węglowodanami energii naszemu organizmowi. Ponadto są nośnikami rozpuszczalnych w tłuszczach witamin i stanowią budulec oraz substancje ochronne dla naszego ciała. W zależności od struktury i składu rozróżniamy nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Najbardziej prozdrowotnymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi są kwasy z grupy omega-3, pochodzące przede wszystkim z tłustych ryb morskich takich jak łosoś i makrela. Istnieją jednak również warianty tych kwasów tłuszczowych, występujące w tłuszczach roślinnych. Tym roślinnym kwasem tłuszczowym omega-3 jest kwas alfa-linolenowy (ALA), występujący w dużej ilości przede wszystkim w oleju perilla. Kwasy tłuszczowe omega-3 są dla człowieka niezbędne do życia. Organizm ludzki nie jest w stanie sam ich wytworzyć. Dlatego też muszą być one regularnie przyjmowane wraz z pożywieniem.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą w zależności od odżywiania obniżać podniesiony poziom tłuszczu we krwi. Ponadto pomagają utrzymać w równowadze poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. W ten sposób przeciwdziała powstawaniu złogów na ścianach naczyń krwionośnych i tym samym utrzymując je w zdrowym stanie. Niemieckie Towarzystwo Odżywiania (DGE) zaleca zwiększyć spożycie kwasy alfa-linolenowego (ALA).
Olej z nasion pachnotki zwyczajnej charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te cechuje korzystny z punktu widzenia fizjologii żywienia następujący stosunek: kwas alfa-linolenowy (ALA) z grupy omega 3 : kwas linolowy z grupy omega 6 : kwas oleinowy z grupy omega 9 = 60 : 15 : 15. Na tle innych olejów roślinnych olej z pachnotki wyróżnia najwyższa zawartość kwasu alfa-lionlenowego (ALA). Z tego najważniejszego kwasu tłuszczowego z grupy omega 3 może zostać utworzony w naszym organizmie tzw. „kwasy tłuszczowe z oleju rybiego" kwas eikozepemezowy (EPA) I kwas dokozaheksaenowy (DHA). W przeciwieństwie do niech, ma on jednak tę decydującą zaletę, że posiada mniejszą podatność na utlenianie.
Stosujemy wyłącznie tłoczony na zimno olej z pachnotki pochodzącej z upraw kontrolowanych ekologicznie.
Zalecane dawkowanie:
2 razy dziennie po 2 kapsułki, przyjmować popijając wodą
Certyfikat: DE-ÖKO-001
1 kapsułka zawiera 500 mg oleju Perilla. |