Olej Palmowy KTC 500 ml
Nierafinowany olej palmowy to jedyny w swoim rodzaju produkt o bardzo szerokim spectrum działania. Najwyższej jakości olej, bez dodatków chemicznych i barwników.
W kosmetyce:
Zawiera:
- witaminę E, która odmładza skórę uznawana jest za istotny czynnik hamujący proces starzenia się.
- alfa- oraz beta-karoten- antyoksydanty, warunkują prawidłowe rogowacenie nabłonków, opóźniają procesy starzenia się. Po wsmarowaniu w skórę kolor oleju jest zmywalny.
- retinol (witamina A)-stymuluje odnowę komórek, głęboko i skutecznie przeciwdziała starzeniu się skóry.
- koenzym Q10,neutralizuje wolne rodniki, jak i do działa antyoksydacyjnie( jest to związane ze zdolnością koenzymu do regeneracji witaminy E)
- ok. 50% nasyconych i 50% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- fitosterole- to związki wzmacniające barierę naskórkową, hamujące utratę wody, działające ochronnie i nawilżająco. Wykazują silne działanie przeciwzapalne, regenerująco-kojące, przeciwalergiczne i immunostymulujące.
Polecany jest do każdego rodzaju skóry:
- skóry suchej z tendencjami do przesuszenia,
- dojrzałej,
- popękanej,
- jest stosowany na rany w celu szybszego ich gojenia, ponieważ posiada właściwości przeciwbakteryjne.
To idealny środek na przesuszone, zniszczone włosy. Wystarczy nałożyć go na conajmniej godzinę po czym spłukać. Włosy będą lśniące, miłe w dotyku i doskonale nawilżone.
Badania kliniczne wykazały szerokie możliwości jego zastosowania: jako doskonałe źródło witaminy E powoduje szybsze gojenie się skóry, zapobiegając tym samym powstawaniu blizn - także potrądzikowych.
Może być z powodzeniem używany przy schorzeniach skórnych, takich jak egzema, dermatozy czy łuszczyca. Wysoka zawartość witaminy A czyni z oleju palmowego doskonały produkt odmładzający, przywracający zdrowy wygląd skórze suchej oraz z uszkodzeniami posłonecznymi.
Zastosowanie w kuchni :
-doskonały do smażenia i pieczenia. Poprawia smak frytek i sprawia, że stają się zdrowsze. Jest wolny od cholesterolu. Olej palmowy jest częstym składnikiem kuchni w południowo-wschodniej Azji i tropikalnych lasach Afryki.
W stosunku do zalecanego spożycia tłuszczu zawiera 30% mniej kalorii. Dlatego w przemyśle spożywczym jest mieszany z innymi olejami w celu zmniejszenia ilości tłuszczów, a tym samym spełnienia wymogów spożywczych. Jest również stosowany do produkcji żywności dietetycznej, jest naturalnym tłuszczem piekarniczym.
Może być używany wewnętrznie w przypadku niedoborów witaminy A. Ważną zaletą tego oleju jest jego odporność na utlenianie oraz działanie wysokich temperatur. Sprawia to, że może być przechowywany długo bez utraty jakości.
- obniża stężenie cholesterolu
- obniża ryzyko zachorowań na raka
- chroni przed miażdżycą, działanie antyzakrzepowe
- zapobiega arteriosklerozie i zawałom serca
- opóźnia proces starzenia
Opakowanie 500 ml.