Olej palmowy czerwony Native BIO 200g Vitaquelll
Vitaquell
Olej palmowy czerwony jest pozyskiwany z owoców palmy olejowej, występującej na terenach Afryki Zachodniej. Produkt ten jest tradycyjnie używany jako pożywienie i kosmetyk, posiadając szczególne znaczenie kulturowe wielu regionów Afryki.
Skład: czerwony olej palmowy z pierwszego tłoczenia*.
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-013.
Wartość energetyczna: 900 kcaltłuszcze: 100w tym nasycone: 52
Rozsmarowany na chlebie jest jak masło o smaku palmy czerwonej. Olej z palmy czerwonej jest idealny do smażenia. Zawiera bardzo mało wielonasyconych kwasów tłuszczowych, przez co jest bardzo stabilny nawet w wysokich temperaturach. Należy stosować w temperaturze nie przekraczającej 170 do 180 °C. Olej z palmy czerwonej nie powinien być używany do wielokrotnego smażenia.Czerwony olej palmowy może być stosowany w przypadku niedoborów witaminy A. Badania kliniczne wykazały szerokie możliwości jego zastosowania: jako doskonałe źródło witaminy E powoduje szybsze gojenie się skóry, zapobiegając tym samym powstawaniu blizn - także potrądzikowych. Olej może być z powodzeniem używany przy schorzeniach skórnych, takich jak egzema, dermatozy czy łuszczyca. Wysoka zawartość witaminy A czyni z oleju palmowego doskonały produkt odmładzający, przywracający zdrowy wygląd skórze suchej oraz z uszkodzeniami posłonecznymi.