Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Olej palmowy czerwony BIO (Kolumbia) 1600ml

28-08-2014, 22:12
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 162 zł     
Użytkownik e-marcin_com
numer aukcji: 4468762988
Miejscowość radzyń podlaski
Wyświetleń: 7   
Koniec: 28-08-2014 21:15:30
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
 
 
 
tel/fax: (83)[zasłonięte]352 11
kom: +48 [zasłonięte] 157 337
[zasłonięte]@bogutynmlyn.pl
GG: 936545
BogutynMłyn
ul. Gwardii 24
21-300 Radzyń Podlaski
Zobacz mapę
 
Oferujemy Państwu płatność za pośrednictwem systemu PayU jak również przelew bankowy na nasze konto w mBanku.



Nr rachunku do wpłat:
30 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 449581

Odpowiednią formę płatności wybiorą Państwo w formularzu zaraz po zakupie na aukcji.
 
 

Kurier UPS

przedpłata - 20 pln do 29 kg

za pobraniem - 25 pln do 29 kg

 

POCZTEX Poczta Polska

przedpłata - 18 pln do 35 kg

za pobraniem - 22 pln do 35 kg

 
 

-Olej palmowy czerwony BIO (Kolumbia) 1600ml

Olej palmowy czerwony BIO (Kolumbia) 1600ml Extra Virgin Amanprana NOWOŚĆ

 

Rozsmarowany na chlebie jest jak masło o smaku palmy czerwonej. Po podgrzaniu twoje potrawy nabiorą delikatnego aromatu. Olej z palmy czerwonej jest idealny do smażenia na patelni, w woku oraz na głębokim tłuszczu. Nasz olej zawiera bardzo mało wielonasyconych kwasów tłuszczowych, przez co jest bardzo stabilny nawet w wysokich temperaturach. Oleje bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe, takie jak olej słonecznikowy, sojowy i z orzeszków ziemnych, nie powinny być podgrzewane. Stosuj olej w temperaturze nie przekraczającej 170 do 180 °C. Olej z palmy czerwonej nie powinien być używany do wielokrotnego smażenia. 

Olej z palmy czerwonej
Tłuszcz przyjazny dla twojej sylwetki!

° Zwiększa odporność organizmu na infekcje (bakteryjne, wirusowe, grzybiczne)
° Pomaga zwalczać stress i spowalnia process starzenia
° Zwiększa wchłanianie wapnia
° Chroni błonę śluzowa żołądka i jelit
° Wspomaga rozwój naturalnej flory bakteryjnej
° Polepsza smak potraw
° Zmniejsza uczucie głodu

Smażenie może być zdrowe!

Tylko 11% nasyconych kwasów tłuszczowych

0% tłuszczy trans
0% rafinowany
0% odwaniany

INGREDIENTS RED PALM

Bio olej z owoców palmy czerwonej, 100% extra virgin. Nieodbarwiany, nierafinowany i nie modyfikowany chemicznie – wszystko całkowicie naturalne. Rozlewany do szklanych butelek. W przeciwieństwie do plastikowych, szklane opakowanie uniemożliwia przenikanie cząstek plastiku do oleju. Nie zawiera tłuszczy trans ani organizmów genetycznie modyfikowanych. Posiada certyfikat BLIK. Do przyrządzania potraw stosuj wyłącznie oleje pochodzenia naturalnego, gdyż tylko takie zawierają pełen zestaw substancji korzystnych dla zdrowia. Oleje Amanprana wyraźnie zwiększają wartość odżywczą twoich posiłków. Odrobina dodana do każdego dania pozwala uzupełnić niedobory witamin A, D, E i K. Ponadto, pomaga zaspokoić zapotrzebowanie na inne istotne składniki odżywcze, takie jak koenzym Q10, kwas lipinowy, karotenoidy. Dzięki olejowi składniki te, zawarte w owocach i warzywach, są o wiele lepiej przyswajane przez organizm.

Red Palm plantage
 

Plantacja palmy czerwonej w Kolumbii.

Buffel transport van rode palm

Wozy załadowane zbiorami są ciągnięte przez woły.

 

Een rode palmtransport van Amanprana

Woły to najlepszy środek transportu na obszarze plantacji

 

Rode Palm

Owoc palmy czerwonej różni się znacznie od pozostałej części drzewa

 

 

Rode Palmboom

Palma czerwona z Kolumbii to najwyższa jakość składników do produkcji oleju

 

de rode palm vrucht

Przekrojony owoc palmy

 

 

Pochodzenie owoców palmy używanych przez Amanprana

W ostatnich miesiącach kwestia pochodzenia oleju z palmy czerwonej przewijała się wielokrotnie w mediach. Kilka grup obrońców środowiska przygotowało wymowny film na temat produkcji oleju palmowego w Indonezji i Malezji. Firma Amanprana całkowicie popiera ich wysiłki, mające na celu ochronę środowiska.

W filmie poruszono trzy fundamentalne problemy:

  1. Lasy deszczowe są wycinane by zrobić miejsce pod plantacje

  2. Ignorowane są prawa własności ziemi rdzennych mieszkańców

  3. Stosuje się wysoce toksyczne insektycydy

Amanprana ma jednak dobre wieści dla swoich klientów:

  1. Nasz olej pochodzi z Kolumbii, a nie z Malezji lub Indonezji, krajów gdzie stwierdzono liczne nieprawidłowości.

  2. Olej firmy Amanprana jest w 100% organiczny i naturalny, posiada certyfikaty Ecocert, BioSuisse, Bio (Niemcy), Jas (Japonia) oraz blik (Belgia). Producent dostarczający nam olej jest sprawdzonym kontrahentem, stosującym organiczne metody upraw od 1990 roku. Amanprana nie dopuszcza stosowania jakichkolwiek chemicznych środków ochrony, zwłaszcza tych potencjalnie toksycznych.

  3. Nasz dostawca oleju palmowego posiada certyfikat SA 8000 certificate, wydany przez SA, organizację non-profit przyznającą wyróżnienia dla przedsiębiorców prowadzących biznes w sposób przyjazny dla pracownika. Podmiot któremu przyznano certyfikat musi całkowicie zrezygnować z zatrudniania osób poniżej 14 lat, wyeliminować wszelkie formy dyskryminacji i czynić starania w celu stworzenia przyjaznego i bezpiecznego miejsca pracy. Zakazane jest psychiczne i fizyczne karanie pracowników. Tydzień pracy został ograniczony do 48 godzin a nadgodziny muszą być pełnopłatne.

  4. Dostawca oleju dla Amanprana nawiązał współprace z trzema organizacjami, mającą na celu ochronę lasów deszczowych. W związku z tym przyznano im amerykański certyfikat Rainforest Aliance oraz brytyjski Proforest. Wreszcie, udało im się spełnić wymagania stawiane przez NOP (National Organic Program).

  5. Surowce do produkcji oleju pochodza z upraw o łącznej powierzchni 4500 hektarów, z czego 2000ha jest w posiadaniu małych gospodarstw rolnych, zrzeszonych w spółdzielniach produkcyjnych. Za jej pośrednictwem owoce trafiają do Amanprana.

  6. Można bez trudu prześledzić drogę, jaka pokonuje nasz olej – z plantacji aż do momentu zamknięcia w słoju.

  7. Część zysku ze sprzedaży oleju jest przeznaczane na finansowanie edukacji i służby zdrowia w regionie produkcyjnym.

Organizacje wspierające ten projekt uważają, że bojkot oleju palmowego nie jest dobrym sposobne na walkę z negatywnymi zjawiskami, mającymi miejsce podczas jego produkcji. Takie działania sprawią jedynie zamianę jednej uprawy na inną, lecz bez zmiany praktyki produkcyjnej. Genetycznie modyfikowana soja uprawiana w USA i Argentynie z pewnością nie jest dobrym zamiennikiem dla oleju palmowego.

Zarówno uprawa palmy oleistej, jak i produkcja oleju palmowego powinny opierać się na stabilnych podstawach etycznych i moralnych. Tylko w ten sposób możemy budować lepszą przyszłość. Będąc małym przedsiębiorstwem Amanprana stara się być wzorem dla innych producentów. Wycinanie plantacji palmy oleistej celem pozyskania surowca do produkcji paliw ekologicznych lub zakładanie ich kosztem lasów tropikalnych jest oczywistym absurdem.

Przeludnienie i rosnące spożycie mleka i mięsa są jednym z głównych problemów:


Wiele obszarów w Europie było w przeszłości porośniętych przez lasy, wycięte aby zrobić miejsce dla miast i pastwisk. W wielu krajach równowaga ekologiczna została dawno temu złamana pod naciskiem rosnącego zaludnienia oraz gospodarki rolnej opartej na mięsie i mleku. Zwiększenie konsumpcji produktów pochodzenia roślinnego pozwoli zmniejszyć zapotrzebowanie na nowe pastwiska. Zmiany zaczynają od naszych indywidualnych wyborów.