Olej (nalewka) z CHILI RED SAVINA HABANERO na raka.
Mam do zaoferowania coraz bardziej popularny w Polsce olej stosowany w leczeniu wszelkich rodzajów raka.
Według naukowców z uniwersytetu w Nottingham, kapsaicyna zawarta w papryce chili po zastosowaniu wewnętrznie odnajduje komórki rakowe i zabija mitochondria odpowiedzialne za podział i rozrost komórek.
Kapsaicya niszczy każdy rodzaj nowotworu, bez względu na to, jaką cześć ciała zaatakował.
za wikipedią:
Kapsaicyna (E160c) – organiczny związek chemiczny, alkaloid odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Związek ten działa na receptory bólu (nocyceptory) oraz błonę śluzową, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.
Ilość kapsaicyny w danej potrawie lub produkcie (czyli jego ostrość) jest mierzona w skali Scoville'a (w skrócie: SHU) i dla czystej kapsaicyny wynosi od 15.000.000–16.000.000 SHU (dla porównania klasyczny sos Tabasco ma 2500–5000 SHU. Już 1–2 mg w 1 kg żywności nadaje jej intensywną pikantność.
Kapsaicyna i jej pochodne nie są rozpuszczalne w wodzie, lecz tylko w alkoholu i tłuszczach. Ze względu na to, że większość ostrych potraw zawdzięcza swój pikantny smak kapsaicynoidom, próby uśmierzenia uczucia pieczenia po ich spożyciu przy pomocy płynów lub płukania jamy ustnej wodą mogą przynieść zupełnie odwrotny skutek niż pożądany roznosząc kapsaicynę po dłuższym odcinku przewodu pokarmowego. Znacznie lepsze rezultaty uśmierzające można uzyskać przez płukanie ust dowolnym, ciekłym tłuszczem roślinnym lub wypicie szklanki tłustego mleka. Dobre rezultaty przynosi też lizanie lodów. Alkohol, ze względu na swoje rozpuszczające właściwości, okazuje się również skuteczny.
Analogiczne do kapsaicyny związki, zwane kapsaicynoidami, o bardzo zbliżonej strukturze chemicznej, są odpowiedzialne za ostry smak pieprzu czarnego, ostrej papryki, kurkuminy i wielu innych ostrych przypraw korzennych. Związki te to m.in.:
7-metylo-N-wanilino-oktamidy;
9-metylo-N-wanilino-dekamidy.
Wszystkie one są jednak mniej efektywne od samej kapsaicyny w sensie nadawania potrawom pikantnego smaku.
Zastosowanie kapsaicyny w medycynie:
Kapsaicyna jest stosowana jako lek znieczulający, stosowany zewnętrznie (głównie w maściach zmniejszających ból stawów i mięśni). Zwykle jest ona dodawana do specyfików w formie ekstraktu z papryki chili.
Jako doświadczony hodowca papryki postanowiłem przygotować ten olej na bazie własnej papryki chili.
W skład oleju wchodzi:
Olej z pestek winogoron
Papryka chili Red Savina Habanero
Papryka reda savina habanero pochodzi z mojej własnej hodowli. Ilość komentarzy i ich treść może poświadczyć że oferowane przeze mnie papryki są naprawdę pierwszej klasy i nie brakuje im wiele do papryk które można spróbować w ich krajach pochodzenia.
Przedmiotem aukcji jest jeden litr oleju z papryką chili red savina habanero.
Olej jest wysyłany w plastikowych butelkach do których jest zlewany tuż przed wysyłką. Zalecam przelanie go do szklanego pojemnika zaraz po otrzymaniu.
Olej należy przechowyć w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
Dozowanie:
Używać 5 razy dziennie, przed każdym posiłkiem, po 1 łyżeczce do herbaty. Popijać wyłącznie mlekiem dla złagodzenia ostrości.
Przepis według którego został przrządzony olej:
Wziąć 1,5 kilograma ostrej papryki, obmyć i pokroić na możliwie najdrobniejsze cząstki, razem z gniazdami nasiennymi, bo połowa kapsaicyny znajduje się właśnie w nich (koniecznie w rękawiczkach, a potem kilkakrotnie umyć ręce. Nie dotknąć oka lub miejsc intymnych). Zalać w słoiku 1,5 litrem oleju szlachetnego, najlepiej z pestek winogron lub lnianego. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce (lodówka) na 7 do 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając. Zlać płyn do butelki.