Olej migdałowy Efavit, dzięki tradycyjnej metodzie tłoczenia zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości.
Olej tłoczony ze słodkich migdałów zawiera około 70% kwasu olejowego i około 30% kwasu linolowego (10% kwasu palmitynowego i 5% kwasu stearynowego), witaminy i minerały.
Nie nadaje się do smażenia. Do spożycia nadaje się tylko w niewielkich ilościach - zalecana dawka to około 1 łyżka dziennie (ma właściwości przeczyszczające). W przemyśle spożywczym wykorzystywany jako dodatek do ciast, do produkcji marcepanów.
Olej migdałowy należy do najstarszych olejów kosmetycznych, zawarte w nim substancje czynne glicerydy kwasu oleinowego i linolowego mają szczególne zdolności do zmiękczania naskórka i wzmacniania bariery ochronnej skóry. Używany do produkcji perfum, mydeł, kremów i w farmaceutyce. Jest to jeden z olejów uniwersalnych, nadaje się do każdego rodzaju skóry - bardzo dobrze się wchłania, po rozprowadzeniu nie pozostawia efektu ciężkości. Idealny szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka. Olej migdałowy jest łagodny, nie podrażnia, działa kojąco. Właściwości natłuszczające, zmiękczające i wygładzające skórę sprawiają, że olej migdałowy stosowany jest w gabinetach masażu i odnowy biologicznej.
100 % naturalny bez dodatków, niefiltrowany i nierafinowany
Uwaga: może zawierać naturalny osad.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.