Olej ze słodkich migdałów charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz delikatnym smakiem migdałów. Olej ten zawiera ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grup omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy). W przemyśle spożywczym olej migdałowy wykorzystywany jest jako dodatek do ciast oraz do produkcji marcepanów. Olej migdałowy może być spożywany w niewielkich ilościach – zalecana dawka to nie więcej niż 1 łyżka dziennie (ma właściwości przeczyszczające).
Olej migdałowy należy do najstarszych olejów kosmetycznych, zawarte w nim substancje czynne - glicerydy kwasu oleinowego i linolowego mają szczególne zdolności do zmiękczania naskórka i wzmacniania bariery ochronnej skóry. Używany do produkcji perfum, mydeł, kremów i w przemyśle farmaceutycznym. Jest to jeden z olejów uniwersalnych, nadaje się do każdego rodzaju skóry - bardzo dobrze się wchłania, po rozprowadzeniu nie pozostawia efektu ciężkości. Idealny szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka. Olej migdałowy jest łagodny, nie podrażnia, działa kojąco. Właściwości natłuszczające, zmiękczające i wygładzające skórę sprawiają, że olej migdałowy stosowany jest w gabinetach masażu i odnowy biologicznej.
Zastosowanie:
Oferowany olej migdałowy może być spożywany tylko na zimno – bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek.
Olej migdałowy stosowany jest także do pielęgnacji skóry, masaży oraz do leczenia egzemy i łuszczycy.
100 % naturalny bez dodatków, nierafinowany
Uwaga: może zawierać niewielką ilość naturalnego osadu.