Opis:
Oleum papaveris
Zawiera do 70% kwasów tłuszczowych z grupy Omega -6. To kwasy o bardzo wysokiej jakości w aktywnej prozdrowotnej formie cis. Tłuszcze winny być konsumowane w określonych proporcjach, oraz w formach aktywnych. Omega -6 powinien być spożywany komplementarnie z kwasami tłuszczowymi z grupy n-3 (olej lniany).
Olej makowy jest szczególnie zalecany w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega -6 w diecie. Oprócz kwasów tłuszczowych z grupy omega -3 ( olej lniany), powinniśmy także spożywać tłuszcze z grupy omega -6, określane razem jako NNKT. Organizm człowieka potrzebuje codziennie kwasów tłuszczowych z grupy n- 3 (ALA) i n- 6 ( LA). Kwasy te musimy spożywać komplementarnie.
Dawkowanie:
Stosować tylko na zimno, nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Jako produkt spożywczy, używać w dowolnej ilości do różnych potraw: kasz, ziemniaków, past serowych, past kanapkowych, sałatek, sałat, surówek sosów, dresingów, majonezów domowych i innych potraw. Profilaktycznie w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega-6 1 łyżkę dziennie w trakcie posiłków.
Przechowywanie:Olej makowy posiada cechy prozdrowotne jedynie, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Przechowywać w temperaturze 5-10 st.C, w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. Chronić przed źródłem światła. Sprzedaż wysyłkowa odbywa się zawsze w pojemnikach termicznych do których w upalne dni w celu obniżenia temperatury dodawany jest suchy lód.