OLEJ LNIANY ZŁOTY OLIWIN 500ML
Olej Lniany "Złoty Oliwin" produkowany jest z najwyższej jakości siemienia lnianego złocistego odmiany ,,Oliwin” wyhodowanego metodą doboru naturalnego. Cechuje go wyjątkowo łagodny smak z lekką nutką orzechowo- sezamową, bez tzw rybiego posmaku występującego w oleju lnianym z produkowanym z nasion brązowych.
W swym składzie biochemicznym zawiera 60% kwasów OMEGA-3 z rodziny NNKT, odpowiedzialnych w dużej mierze za nasze zdrowie. Nieobecność kwasów OMEGA-3 w codziennej diecie może doprowadzić do spadku odporności, chorób serca oraz nowotworowych, bólów mięśni, choroby Alzhaimera, oraz chorób związanych z motoryką jelit.
Unikalna technologia tłoczenia na zimno do 40°C oraz przechowywania i dystrybucji do 10°C gwarantuje zminimalizowanie ryzyka oksydacji czyli utlenienia się kwasów OMEGA-3, a tym samym gwarantuje najwyższą jakość oraz zawartość kwasów OMEGA-3. Tylko świeży i nieutleniony Olej Lniany "Złoty Oliwin" przechowywany w warunkach chłodniczych posiada właściwości prozdrowotne.
Dla dzieci- kwas omega-3 jest istotny ze względu na to że, młody rozwijający się organizm potrzebuje odpowiednich ilości DHA ( z omega-3) do prawidłowej budowy sieci neuronów w mózgu. Przy braku tego kwasu mogą występować problemy z koncentracją, pamięcią jak również problemy z zachowaniem. Również ADHD jest związane z deficytem kwasów tłuszczowych w organizmie dziecka.
Dla kobiet. Zażywanie oleju lnianego może mieć pozytywny wpływ na cykl miesiączkowy oraz łagodzić uczucie uderzenia krwi do głowy w okresie menopauzy. W okresie ciąży. Zapotrzebowanie organizmu kobiet na kwasy tłuszczowe ze względu na rozwijające się dziecko.
Dla mężczyzn. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lniany mogą być pomocne w zapobieganiu powiększeniu i zapaleniu prostaty.
Dla mózgu. Mózg ludzi zbudowany jest w ponad 60% z tłuszczów. 25% z nich to kwasy tłuszczowe omega – 3. Dopamina i serotonina – nazywane hormonami szczęścia składają się z odmiany kwasu omega-3 (DHA). Jeżeli nie dostarczamy poprzez naszą dietę odpowiedniej ilości kwasów omega-3 może to być przyczyną zaburzeń nastroju, stanów depresyjnych lub problemów z koncentracją.
Niedobór omega- 3 wpływa na rozwój takich chorób jak: nowotwory, miażdżyca, choroba Alzheimera, alergia, dermatozy, depresja i wiele innych schorzeń. Olej lniany pomaga obniżyć poziom cholesterolu tym samym redukując ryzyko chorób serce i układu krążenia.
Można go przyjmować 1-3 łyżki dziennie w postaci pasty serowej (twaróg + olej lniany). Zmiksowanie tych dwóch składników (min 5 minut) powoduje, że tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie, przez co jest łatwo i szybko przyswajalny w układzie pokarmowym, oraz transportowany we krwi i limfie.
Kolejna propozycja to spożycie 1 – 2 łyżek stołowych rano na czczo.
Również możemy zastosować olej przy oczyszczaniu wątroby. Do około 1/3 szklanki wody (można mniej) należy wlać 1-2 łyżki oleju lnianego oraz 1-2 łyżki soku z cytryny.
Smacznie łączy się w sałatkach. Również można zrobic Dip: ser feta zmiksowany z olejem lnianym + przyprawy do smaku.
30 ml – 27,6g (2 łyżki stołowe) 90 ml – 82,8g (6 łyżek stołowych)
Kwasy tł. Jednonasycone Omega-9 4,4g 13,2g
Kwasy tł. Jednonasycone Omega-6 5,0g 15,0g
Kwasy tł. Jednonasycone Omega-3 15,5g 46,5g
DATA PRODUKCJI: 4 MAJ 2012
Do każdego zamówionego produktu dokładamy gratisy, żebyś był bardziej zadowolony z zakupów w ROSEHIP
|