Olej lniany OlVita tłoczony na zimno do diety dr Budwig 1000ml
Dieta współczesnego człowieka daleka jest od pojęcia zdrowego odżywiania. Nasza żywność jest zazwyczaj przetworzona, przesycona chemią. Dla producenta najważniejszy jest długi termin przydatności produktu i jego wygląd. Niestety, aby taki efekt uzyskać potrzeba konserwantów, barwników, dodatków smakowych i nie tylko.
Najzdrowszymi dla człowieka tłuszczami są tłuszcze nienasycone, tzw: Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Organizm człowieka nie jest w stanie ich sam wytworzyć, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wśród nich możemy wyróżnić dwa najważniejsze, czyli: omega-3 i omega-6. Niestety NNKT są bardzo nietrwałe, a dokładnie wrażliwe na światło i temperaturę. A co za tym idzie wszelkie smażenie, pieczenie, przetwarzanie powoduje nie tylko ich utratę, ale wręcz zmianę w ich budowie (powstają tzw. wiązania TRANS), co jest bardzo szkodliwe dla naszego organizmu.
Powszechnie oferowane nam w sprzedaży oleje są tłuszczami rafinowanymi! Co to znaczy? Rafinacja jest niezbędnym procesem do otrzymania olejów oczyszczonych. Są klarowne, mają długa datę ważności i są pozbawione wszystkich najcenniejszych właściwości. Poddawane bardzo wysokiej temperaturze, niejednokrotnie traktowane środkami chemicznymi są już tylko tłuszczami o wiązaniach TRANS. Następnie nalewane w plastykowe butelki, co jak wiemy nie jest bez znaczenia dla zdrowia, W naszej współczesnej diecie dominują kwasy nasycone i omega-6. Jak wiele badań wykazało, jest to przyczyną bardzo wielu chorób. Już 50 lat temu słynna badaczka dr Budwig - siedmiokrotnie nominowana do nagrody Nobla, wykazała zależności między kwasami tłuszczowymi. Liczne wykonane przez nią badania potwierdziły fakt dobroczynnego działania kwasów omega-3. Wykorzystując połączenie oleju lnianego i chudego białego sera, stworzyła leczniczą pastę. Podając ją chorym ludziom uzyskiwała znaczną poprawę w stanie zdrowia pacjenta. Do dziś dnia dieta dr Budwig jest stosowana na całym świecie. Dieta ta nie wymaga od nas zbyt wiele wysiłku ani pieniędzy. Do jej stosowania niezbędny jest: OLEJ LNIANY TŁOCZONY NA ZIMNO NIE OCZYSZCZONY (posiada on bardzo dużo kwasu tłuszczowego omega-3) oraz chudy ser biały. Dla konsystencji dodaje się odtłuszczony jogurt naturalny. Pastę przyprawia się w dowolny sposób: na słodko lub ostro.
OLEJ LNIANY NIEOCZYSZCZONY WSPOMAGA:
UKŁAD KRĄŻENIA
Przyczynia się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu, tym samym obniżając ryzyko chorób serca i układu krążenia. Może chronić przed dusznicą bolesną i nadciśnieniem.
UKŁAD NERWOWY
Kwasy tłuszczowe w oleju lnianym pomagają w przenoszeniu impulsów nerwowych i wpływają na zmniejszenie uszkodzonych nerwów, powodujących drętwienie, drżenie jak również inne choroby. Pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodnieniowej choroby układu nerwowego i zabezpiecza przed uszkodzeniem nerwów związanych z cukrzycą i stwardnieniem rozsianym.
UKŁAD TRAWIENNY
Spożywanie oleju lnianego może pomagać zmniejszyć stany zapalne jelit. Dodatkowo olej lniany może uniemożliwić rozwijanie się kamieni żółciowych a nawet rozpuścić istniejące kamienie.
LECZENIE CHORÓB REUMATYCZNYCH
Badania wykazują, że ludzie, którzy chorują na artretyzm powiązany z zapaleniem stawów, bardzo pozytywnie reagują na omega-3 zawarte w oleju lnianym. Już po kilku miesiącach stosowania oleju stwierdza się zmniejszoną poranną sztywność oraz ból stawów.
SKÓRA
Kwasy Omega-3 wpływają na stan zdrowia skóry, pomocne przy egzemie, łuszczycy, trądziku różowatym i w leczeniu oparzeń słonecznych.
WŁOSY I PAZNOKCIE
Olej lniany przyczynia się do wzrostu włosów oraz mocnych zdrowych paznokci.
CIĄZA I KARMIENIE PIERSIĄ
W okresie ciąży i karmienia zapotrzebowanie organizmu kobiet na kwasy tłuszczowe jest większe. Kwasy Omega-3 są przekazywane dziecku z mlekiem matki, a ich ilość zależy od jakości pożywienia kobiety karmiącej.
DLA KOBIET
Ligany zawarte w oleju lnianym stabilizują stosunek hormonów u kobiet, reguluje cykl miesiączkowy, łagodzą objawy menopauzy.
DLA MĘŻCZYZN
Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym mogą być pomocne w zapobieganiu przerostu gruczołu krokowego, tzw. prostaty.
ZDROWIE DZIECI l MŁODZIEŻY
Dzieci szczególnie potrzebują odpowiednich ilości kwasów omega-3. Jest to istotne z tego względu, że młody organizm potrzebuje odpowiednich ilości DHA (z omega-3) do prawidłowej budowy sieci neuronów w mózgu. Jeśli dzieci mają niedobór omega-3, to organizm zaczyna wykorzystywać do budowy neuronów trans izomery. Efektem tego jest źle pracująca sieć neuronów, która rozwija się wolno. U dzieci mogą wówczas pojawiać się problemy z pamięcią, koncentracją! zachowaniem (nadpobudliwość). Wyniki badań na zwierzętach wykazują, że omega-3 ma wpływ na ilość synaps neuronowych w komórkach nerwowych i tym samym umiejętnością uczenia się.
ZDROWIE OCZU
Badania wykazały, że NNKT omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej choroby oczu, która niszczy wizję przez uszkodzenie komórek nerwowych w oku. Wyniki pokazują również, że osoby które miały wysokim poziom omega-6 były bardziej narażone na ryzyko wystąpienia tej choroby. Olej lniany dobrze wpływa również na tzw. suche oczy, które najprawdopodobniej związane sąz niedoborem kwasów omega-3 w organizmie. Suche oczy są zazwyczaj rezultatem niewystarczającej zewnętrznej warstwy tłuszczowej, w wyniku czego woda we łzach nie ma bariery, która powstrzymywałaby je przed wyparowaniem.