Opis:
Kapsalen powstał w wyniku maceracji bardzo ostrej papryki z olejem lnianym o najwyższych parametrach jakościowych.
KAPSAICYNA nadaje olejowi lnianemu bardzo ostry smak i intensywnie czerwony kolor.
Wysokolinolenowy - zawiera do 60% kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, Tłoczony z najlepszych nasion odmiany Szafir.
Kapsaicyna wykorzystywana jest w wielu dietach oraz przez sportowców.
Ostra papryka chilli staje się coraz bardziej atrakcyjna dla konsumenta. Na nasionkach ostrych papryczek znajduje się substancja zwaną kapsaicyną, która jest odpowiedzialnaza za ostry smak papryki.. Coraz częściej pojawiają się artykuły dotyczące zastosowania popryczek chilli w żywiniu człowieka. Okazuje się, że papryka chili ma asadnicze znaczenie w żywieniu i profilaktyce zdrowotnej i powinna byc obecna w codziennym jadłospisie. Znane już są diety, które w swym składzie zawierają przyprawy, ze szczególnym uwzględnieniem papryki chilii.
Olej lniany z kapsaicyną jest ZIMNOTŁOCZONY, NIEOCZYSZCZONY, BIOLOGICZNIE AKTYWNY. Jest produkowany w unikalnej technologii na zimno, gdzie zaraz po wytłoczeniu zamkniętą instalacja spływa do chłodni i naturalnie sedymentuje w szczelnych pojemnikach. Sprzedaż i przechowywanie odbywa się wyłącznie z lodówek – stąd nazwa 10 stopniowy. Stała kontrola nad procesami tłoczenia, sedymentacji, dystrybucji zapewnia mu najwyższą jakość charakteryzującą się biologiczną aktywnością zawartych w nim NNKT. Kwasów tych organizm nie wytwarza i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem, gdyż są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te w połączeniu z kapsaicyną wpływają korzystnie na wiele jednostek chorobowych.
Produkt powstał na życzenie naszych klientów, którzy wcześniej korzystając z naszego oleju próbowali otrzymać go domowymi sposobami.
Właściwości oleju lnianego:
Olej lniany jest szczególnie zalecany w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega -3 w diecie. KAPSAICYNA znajdująca się w ostrej papryce ma szerokie oddziaływanie zdrowotne. Olej lniany z KAPSAICYNĄ jest wykorzystywany w kuracjach wspomagających redukcję masy ciała oraz jako produkt wspomagający terapię w chorobach nowotworowych, a przede wszystkim jako naturalny, wysokiej jakości produkt spożywczy do wielu potraw podnosząc ich walory smakowe.
Przechowywanie i dawkowanie:
stosować tylko na zimno, nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Jako produkt spożywczy używać w niewielkiej ilości, ze względu na bardzo ostry smak do różnych potraw: kasz, ziemniaków, past serowych, past kanapkowych, sałatek, sałat, surówek, sosów, dresingów, majonezów domowych i innych potraw.
Do bezpośredniego spożycia przed posiłkiem 3-5 razy dziennie łyżeczkę od herbaty ( ok. 5 gramów), popijać mlekiem lub śmietanką. Ważne! Ostry smak redukuje mleko, śmietanka, masło ponieważ kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach, a nie jest rozpuszczalna w wodzie.
Przechowywać w temperaturze 5-10 st.C, w szczelnie zamkniętych ciemnych oryginalnych butelkach. Chronić przed źródłem światła.