Olej Lniany Budwigowy
roślinny olej z nasion lnu brązowego
Olej Lniany Budwigowy wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych przez MR i RW.
Od czerwca 2009 roku posiada Certyfikat Komisji Europejskiej
jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Oleje Lniane Budwigowe tłoczone metodą na zimno zachowują wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Producentem od 1992r. jest rodzinna firma SemCo, która powstała na bazie specjalistycznego gospodarstwa nasienno-przetwórczego,
którego historia sięga 1929r.
Tłoczony metodą na zimno Olej Lniany Budwigowy charakteryzuje
znakomity smak i zapach.
Jest to olej roślinny nieoczyszczony, rozlewany do butelek wprost z maszyny tłoczącej i zawiera drobinki nasion lnu w postaci osadu,
który nadaje mu lekki posmak goryczy.
Posiada wysoką zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 (ca. 56%),
które jako składniki diety regulują poziom cholesterolu, są ważne w profilaktyce chorób serca, miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy
i zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Znakomity do ziemniaków, kasz, pieczywa, serów, mięs, wszelkich sałatek warzywnych i surówek.
Zachęcam do odwiedzenia strony producenta: www.semco.pl
Pionierką badań nad olejem lnianym, a w szczególności zawartymi w nim kwasami tłuszczowymi omega-3, była dr Johanna Budwig (1[zasłonięte]909-20).
Ta niemiecka biochemik za swoje odkrycia była aż siedmiokrotnie
nominowana do Nagrody Nobla.
Jest największym autorytetem w dziedzinie biochemii tłuszczów oraz leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą.
Dr Budwig stwierdziła, że przyczyną większości przewlekłych chorób, w tym nowotworów, jest nadmierna produkcja oksydazy.
Tymczasem nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład produkowanych przez organizm enzymów, rozkładających oksydazę.
Niestety, użyteczność nienasyconych kwasów tłuszczowych jest zniszczona, jeśli zostaną one ogrzane, gotowane, czy potraktowane azotanami
(np. dodawanymi do mięsa w procesie konserwacji).
U wszystkich poważnie chorych pacjentów zaobserwowała brak w ich krwi fosfatydów i lipoprotein w tym kwasów tłuszczowych omega-3. Jak zauważyła, w takiej sytuacji nowotwory rozwijają się bardzo gwałtownie.
Ponadto analizując obraz krwi u pacjentów z nowotworami, dr Budwig zaobserwowała, że hemoglobina zamiast zdrowego czerwonego koloru ma żółto-zielonkawy odcień.
To wstrząsające odkrycie zapoczątkowało prace badawcze nad sprawdzeniem teorii w praktyce.
Przez wiele lat dr Budwig obserwowała efekty zdrowotne opracowanej przez siebie diety stosując ją w leczeniu pacjentów z chorobami przewlekłymi. Okazało się, że jej prosta i naturalna recepta na zdrowie przyniosła pożądany skutek nawet w przypadkach uznanych przez akademicką medycynę za nieuleczalne i śmiertelne. Na podstawie długoletniej praktyki klinicznej dieta dr Budwig znalazła zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń.
|