Olej Lniany Budwigowy Dieta Dr Budwig 1000ml
Data przydatności : 2 miesiące od daty wyprodukowania
Olej lniany z LABORATORIUM BIOOIL to złoty olej o specyficznym aromacie i smaku. Jest to olej tłoczony na zimno (w mechanicznym procesie wyciskania, w trakcie którego ani ziarna ani sam olej nie jest podgrzewany), a następnie nie podlega procesowi rafinacji. Oznacza to, że olej lniany z LABORATORIUM BIOOIL zachowuje wszystkiej składniki, które znajdowały się w siemieniu. Dzięki starannemu doborowi ziarna, z którego tłoczony jest nasz olej, jest on wyjątkowo bogaty w kwasy tłuszczowe Omega 3, które mają ogromne znaczenie dla zachowania zdrowia ludzkiego organizmu. Olej lniany to również jeden z dowodów na to, iż w sposobie odżywiania się naszych przodków tkwiła głęboka mądrość.
Tradycja
Olej lniany to jeden z tych produktów, które były obecne w diecie naszych przodków, a których wartość na nowo odkrywamy. Olej lniany był stosowany już w starożytności, sam Hipokrates zalecał stosowanie lnu w przypadku zapalenia błon śluzowych, w bólach podbrzusza lub biegunce. A w Polsce len był uprawiany już 4 tys. lat p.n.e. Olej lniany był dla Polaków tym, czym dla mieszkańców wybrzeży morza śródziemnego była oliwa z oliwek. Niestety zwyczaj jego stosowania prawie zanikł po II wojnie światowej, kiedy olej ten został prawie całkowicie wyparty przez olej rzepakowy. Do dziś jednak w wielu rejonach Polski Olej lniany, który często nazywany jest olejem wigilijnym, jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu w występuje w licznych potrawach np. na Mazowszu jest to kapusta z olejem lnianym i grzybami a na Podkarpaciu gotowano Siemieniec, zupę z siemienia lnianego.
Współczesność
Dziś olej lniany wraca na salony. Okazuje się bowiem, iż jest on wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3.Niedobór kwasów Omega 3 prowadzi m. in. do zaburzeń w budowie i funkcjonowaniu systemu nerwowego. Deficyt ten może wpływać na powstawanie i rozwój wielu chorób, począwszy od infekcji aż po choroby serca i układu krążenia. Kwasy Omega 3 decydują o stanie zdrowia człowieka od momentu jego poczęcia aż do starości. Aby organizm ludzki mógł prawidłowo funkcjonować niezbędne są mu oba nienasycone kwasy tłuszczowe: Omega 6 i Omega 3. Okazuje się jednak, że bardzo ważna dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia jest właściwa proporcja spożywania tych kwasów tłuszczowych. Zalecana proporcja pomiędzy kwasami Omega 6 i Omega 3 wynosi od 1:1 do 4:1. W dzisiejszej diecie proporcje te zostały dość drastycznie zachwiane. Szacuje się, że wynoszą one od 10:1 do nawet 50:1 na rzecz kwasów tłuszczowych Omega 6 i ich zaburzenie przyczynia się do powstawania i rozwoju wielu schorzeń. Wpływ na to ma spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe Omega 6 np. popularne oleje roślinne oraz mięsa zwierząt karmionych paszami ze zbóż bogatych w kwasy Omega 6. Aby zmienić te niekorzystne proporcje występujące w naszej diecie należy zwiększyć spożywanie produktów zawierających kwasy tłuszczowe Omega 3.
Tłoczony na zimno olej lniany, z „tradycyjnego” siemienia zawiera około 50% tych wyjątkowo cennych związków. A ponieważ większość z nas ma znaczne niedobory Omega 3 Olej Lniany wydaje się być idealnym rozwiązaniem.
Jak spożywać olej lniany
Nasze zapotrzebowanie na Niezbędne Nienasycone Kwasy tłuszczowe jest zaspokajane przez ok. dwie łyżki Oleju lnianego dziennie. Najważniejsze aby spożywać olej lniany na zimno, nie powinniśmy na nim smażyć ani go podgrzewać, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury kwasy Omega 3 szybko się rozkładają. Można ewentualnie dodać olej lniany do zupy na talerzu bądź przestudzonych ziemniaków pod warunkiem,że nie mają temperatury wyższej niż około 40C. Najlepiej jednak olej lniany dodawać po prostu do sałatek lub pić z łyżeczki. Olej ten sprawdza się tez doskonale zmiksowany z białym serem w postaci pasty, można do niej dodać dowolnych warzyw czy owoców. Taka pasta świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek. Można też jak nasi przodkowie polewać olejem lnianym chleb czy kaszę.
Smak
OLEJ LNIANY tłoczony na zimno posiada żółty kolor, lekko orzechowy smak oraz charakterystyczny dla niego zapach. Wiele osób może być tym zaskoczonych, ponieważ oleje zwykle nie posiadają zapachu i smaku. Dzieje się tak gdyż są one rafinowane, czyli sztucznie pozbawiane koloru, smaku i aromatu ziaren z których powstały, a następnie „wzbogacone” o sztuczne polepszacze.
Dr Budwig
Szczególne właściwości oleju lnianego doceniła zwłaszcza niemiecka naukowiec dr J. Budwig. Uważała ona,że nieprawidłowa dieta jest w znacznej mierze przyczyną wielu chorób, a w związku z tym dieta prawidłowa może nam pomóc w powrocie do zdrowia. Jako jeden z najważniejszych składników takiej diety uznała zdrowe dobre tłuszcze, z której najbardziej ceniła OLEJ LNIANY Dr Budwig odkryła też, że olej lniany najlepiej się wchłania zmiksowany z białym chudym serem w postaci Pasty i zalecała oprzeć dietę na podstawie tej Pasty. Uważała, że za pomocą takiej diety można pomóc w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom. Polecała ją w przypadkach artretyzmu, astmy depresji, łuszczycy itd. Nie każdy olej lniany nadaje się jednak do stosowania w diecie dr Budwig.
Jakość
Aby w pełni korzystać z bogactwa oleju lnianego powinniśmy uzyskać pewność, iż olej z którego korzystamy jest jak najlepszej jakości. W LABORATORIUM BIOOIL najważniejsza jest dla nas jakość naszych produktów, dlatego staramy się zrobić wszystko aby zapewnić Państwu doskonały produkt. Dlatego też:
• do produkcji używamy tylko najlepszych z dostępnych na rynku surowców;
• każda partia surowców spełnia wszystkie wymagania m. in. pod kątem obecności metali ciężkich oraz jest przechowywana w odpowiednich warunkach;
• każda partia wytłoczonego oleju spełnia wszystkie wymagania m. in. pod kątem ilości i struktury zawartych w nim Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych oraz innych parametrów potwierdzających świeżość i jakość oleju;
• olej tłoczony jest na zimno w sposób zapewniający zachowanie naturalnych właściwości lnu, z którego został wytłoczony;
• o najwyższej jakości OLEJU LNIANEGO oferowanego Państwu przez LABORATORIUM BIOOIL świadczy również fakt, że spełnia on wymogi jakościowe określone w obecnie obowiązującej Farmakopei Polskiej VII;
• dzięki najwyższej jakości OLEJ LNIANY z LABORATORIUM BIOOIL może być stosowany w diecie dr Johanny Budwig
|