ZAPRASZAMY DO LICYTACJI!
OLEJ LNIANY
"ZŁOTY OLIWIN"
500 ML
IDEALNY DO DIETY DR BUDWIG!
Szczególnie zalecany do diety dr BUDWIG olej lniany "Złoty Oliwin" wytłoczony ze starannie dobranej mieszanki wysokolinolenowych odmian lnu uprawianych w Polsce, wyhodowanych metodą doboru naturalnego o bardzo dużej zawartości NNKT OMEGA-3 do 60%. Cechuje go wyjątkowo łagodny smak z lekką nutką orzechowo- sezamową, bez tzw rybiego posmaku występującego w oleju lnianym z produkowanym z nasion brązowych. W swym składzie biochemicznym zawiera do 60% kwasów OMEGA-3 z rodziny NNKT, odpowiedzialnych w dużej mierze za nasze zdrowie. Nieobecność kwasów OMEGA-3 w codziennej diecie może doprowadzićdo spadku odporności, chorób serca oraz nowotworowych, bólów mięśni, choroby Alzhaimera, oraz chorób związanych z motoryką jelit. Unikalna technologia tłoczenia na zimno do 40°C oraz przechowywania i dystrybucji do 12°C gwarantuje zminimalizowanie ryzyka oksydacji czyli utlenienia się kwasów OMEGA-3, a tym samym gwarantuje najwyższą jakość oraz zawartość kwasów OMEGA-3. Tylko świeży i nieutleniony Olej Lniany "Złoty Oliwin" przechowywany w warunkach chłodniczych posiada właściwości prozdrowotne. Skorzystaj z szansy aby być zdrowym.
OLEJ LNIANY jest tłuszczem o unikatowych i niezwykłych właściwościach. Zawiera do 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego są tak ważne dla organizmu gdyż powstają z nich prostaglandyny (substancje o charakterze hormonów tkankowych) regulujące pracę ukłądu krążenia , systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Między innymi obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymują agregację płytek krwi – zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca. Niezwykłość OLEJU LNIANEGO polega jednak na tym że zawiera on rekordową ilość niezwykle cennych dla zdrowia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 ( powyżej 50% ) w dodatku występują one w doskonałej proporcji w stosunku do niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-6, które również występują w OLEJU LNIANYM. W innych olejach roślinnych nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 występują rzadko i w małych ilościach. Większość spożywanych przez nas olejów roślinnych zawiera niemal wyłącznie kwasy omega-6 których nadmiar w naszej diecie przy jednoczesnym niedoborze spożywania kwasów tłuszczowych omega-3 jest przyczyną wielu chorób i problemów zdrowotnych. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zaliczane są do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe są niezbędne dlatego ponieważ organizm ludzki nie potrafi wyprodukować ich samodzielnie i muszą być dostarczone poprzez odpowiednią dietę. Kwasy omega-6 są jednymi z najczęściej występującymi w naszej diecie. W małych ilościach korzystnie oddziaływają na nasze organizmy jednak w przypadku ich nadmiernego spożycia powodują zachwianie równowagi immunologicznej i przyczyniają się do wzrostu stanów zapalnych w ludzkim organizmie.
Dla zdrowia człowieka całkowicie wyjątkowe jest znaczenie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych omega-3. Tłuszcze stanowią 60% tkanki mózgowej a ponad 25% z nich to kwasy omega-3. Niedobór kwasów omega-3 prowadzi m.in. do zaburzeń w budowie i funkcjonowaniu systemu nerwowego. Wpływa na powstawanie i rozwój wielu chorób począwszy od infekcji , poprzez choroby serca i układu krążenia aż po choroby nowotworowe. Kwasy omega-3 , decydują o stanie zdrowia człowieka od momentu jego poczęcia aż do starości. Aby organizm ludzki mógł prawidłowo funkcjonować niezbędne są mu oba nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-6 i omega-3. Zalecana właściwa proporcja pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3 wynosi od 1:1 do 4:1. W dzisiejszej diecie proporcje te zostały dość drastycznie zachwiane szacuje się że wynoszą od 10:1 nawet do 50:1 na rzecz kwasów tłuszczowych omega-6 i przyczyniają się do powstawania i rozwoju wielu schorzeń i chorób. Wpływ na to ma spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-6 np. oleje roślinne bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 oraz mięsa zwierząt karmionych paszami ze zbóż bogatych w kwasy omega-6. Aby zmienić te niekorzystne proporcje występujące w naszej diecie należy zwiększyć spożywanie produktów zawierających omega-3. Produktami bogatymi w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie np. łosoś, oraz OLEJ LNIANY tłoczony na zimno.
OLEJ LNIANY ZŁOTY OLIWIN – PRODUKCJA I CECHY
OLEJ LNIANY tłoczony na zimno posiada żółty kolor , lekko orzechowy smak oraz charakterystyczny dla niego zapach. Produkowany jest ze specjalnie wyselekcjonowanej odmiany lnu złotego OLIWIN które zawierają odpowiedni skład i zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę , światło oraz dostęp tlenu. Dla tego aby ich nie zniszczyć OLEJ LNIANY ZŁOTY OLIWIN musi być tłoczony na zimno, w specjalnie zaprojektowanych prasach, w których temperatura tłoczenia nie przekracza 40° stopni Celsjusza. Oprócz tego należy przestrzegać reżimu przechowania i dystrybucji oleju lnianego mianowicie winno się przechowywać olej lniany w ciemnych szklanych butelkach, szczelnie zakręconych w temperaturze 5-10° stopni Celsjuszach.
Jedna łyżka oleju lnianego Złoty Oliwin zawiera równowartości 6 aptecznych tabletek omega-3
Kraj pochodzenia POLSKA