WYSOKOLINOLENOWY,
TŁOCZONY NA ZIMNO,
NIEOCZYSZCZONY,
BEZ KONSERWANTÓW
BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW
WOLNY OD GMO
NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI:
OLEJ LNIANY
w ciemnej butelce 500 ml
100% OLEJ LNIANY do diety Budwig (tzw. Budwigowy)
Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA - TŁOCZONY NA ZIMNO
Do tłoczenia oleju używa się wyłącznie surowców najwyższej jakości,
tylko z całych nasion,które tłoczone są zawsze tylko jeden, jedyny raz.
Olej tłoczony w temperaturze do 40°C, dzięki temu zachowuje wszystkie bioaktywne właściwości nasion, z których powstał.
NIEOCZYSZCZONY - NIERAFINOWANY
Nie oczyszczany chemicznie, ani obrabiany w wysokich temperaturach
Dzięki temu zawiera w swoim składzie naturalne witaminy, minerały, fosfolipidy oraz Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe
BEZ SZTUCZNYCH DODATKÓW I KONSERWANTÓW
Bez sztucznych dodatków i konserwantów, żadnych sztucznych barwników i aromatów.
TERMIN WAŻNOŚCI:
ŚWIEŻY, Całkowicie naturalny produkt, nie produkowany na zapas.
Olej tłoczony na bieżąco, w krótkich seriach i w ilościach potrzebnych do zaspokojenia popytu.
Daje to Państwu gwarancję, że kupicie zawsze świeży, smaczny i wysokiej jakości produkt.
Producent podaje datę tłoczenia, a nie termin ważności jak w innych produktach tego typu.
CERTYFIKAT EKOLOGICZNY
Firma posiada aktualny certyfikat w zakresie produkcji ekologicznej i jest pod stałym nadzorem i kontrolą upoważnionej przez Ministerstwo Rolnictwa jednostki certyfikującej.
Jednostką certyfikująca produkcję ekologiczną w naszej firmie jest Polskie Centrum Badań i Certyfikacji.
Dieta dr Budwig
Dr Johanna Budwig (1[zasłonięte]909-20) była jednym z największych autorytetów w dziedzinie biochemii tłuszczów na świecie.
Dieta dr Budwig ma dobroczynny wpływ na wszystkie narządy i ich układy.
Podstawą w diecie doktor Budwig jest olej lniany wysokolinolenowy, z wysoką zawartością kwasu linolenowego, tłoczony na zimno.
Ze względu na sposób tłoczenia, dr Budwig uznała wyższość oleju lnianego np. nad tranem,
ponieważ tran jest produkowany przy użyciu wysokich temperatur, które niszczą cenne kwasy Omega 3.
Sposób przechowywania:
Olej lniany tłoczony na zimno ze względu na nietrwałość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 3 należy przechowywać w temperaturze (+ 4 +10°C ) bez dostępu światła i powietrza w zamkniętej butelce z ciemnego szkła a po otwarciu w lodówce.
PODSUMOWANIE:
OLEJ LNIANY – CECHY I WŁAŚCIWOŚCI
Olej lniany tłoczony na zimno posiada żółty kolor oraz charakterystyczny dla nasion lnu smak i zapach. Olej lniany firmy LABORATORIUM BIOOIL jest olejem w 100% naturalnym, z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym, dlatego też posiada zapach i smak nasion, z których powstał. Produkowany jest on ze specjalnie wyselekcjonowanych odmian lnu spełniających wysokie wymagania jakościowe oraz posiadających odpowiedni skład i zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) w tym kwasów tłuszczowych Omega 3. Olej lniany firmy LABORATORIUM BIOOIL zawiera powyżej 50% kwasów Omega 3.
JAKOŚĆ OLEJU LNIANEGO tłoczonego na zimno z LABORATORIUM BIOOIL
Aby w pełni korzystać z cennych właściwości oleju lnianego i zawartych w nim kwasów tłuszczowych Omega 3 konieczne jest używanie oleju lnianego tylko najwyższej jakości. Dlatego też prosimy Państwa o szczególne zwracanie uwagi na ten istotny szczegół. Decydując się na zakup oleju lnianego firmy LABORATORIUM BIOOIL zyskujecie Państwo pewność, że wybraliście produkt o najwyższej jakości.
JAK SPOŻYWAĆ OLEJ LNIANY tłoczony na zimno?
Olej lniany z LABORATORIUM BIOOIL może być stosowany o każdej porze dnia, samodzielnie lub jako dodatek do sałatek, jogurtów, zimnych sosów itp. Zachęcamy Państwa do codziennego spożywania oleju lnianego i zastępowania nim innych olejów aby uzupełniać niedobory kwasów tłuszczowych Omega 3 w naszej diecie. Należy pamiętać, że kwasy tłuszczowe Omega 3 są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę, dlatego nie należy na nim smażyć potraw. Olej lniany firmy LABORATORIUM BIOOIL jest w 100% naturalnym produktem , wyprodukowanym w sposób, który zapewnia mu zachowanie bioaktywnych właściwości nasion, z których powstał. Aby zabezpieczyć się przed utlenianiem w organizmie kwasów tłuszczowych Omega 3 (i innych NNKT) po ich spożyciu, zaleca się aby dostarczyć do organizmu (najlepiej w naturalnej formie) witaminę E. Naturalną witaminę E można znaleźć m. in. w: kiełkach pszenicy, otrębach, zielonych warzywach (tj. szpinak, sałata, kapusta), czosnku, orzechach, awokado.
Znakomity jest do serów, jogurtu, kefiru, maślanki, kasz, makaronów, pieczywa, surówek i sałatek, mięs, ryb, do sosu Winegret, do dresingów.
Zastosowanie oleju lnianego w diecie dr Budwig:
Najlepsze efekty dietetyczne oleju lnianego uzyskuje się przygotowując tzw. „pastę” wg. zaleceń dr Budwig,
czyli mieszaninę chudego, białego sera i oleju lnianego nieoczyszczonego.
Dieta dr Budwig korzystnie oddziałuje w przypadkach:
- Artretyzmu
- Astmy
- Cukrzycy
- Depresji
- Otłuszczenia wątroby
- Problemów dermatologicznych (np. łuszczycy)
- Problemów z pamięcią i koncentracją
- Problemów trawiennych
- Schorzeniach serca i układu krążenia min: nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca, choroby wieńcowej
- Wrzodów żołądka
Olej lniany może być także stosowany zewnętrznie – jako kosmetyk.
Działa łagodząco na pęknięcia skóry, posiada właściwości regenerujące, przeciwzapalne i nawilżające. Jest doskonały do cer: tłustej i trądzikowej skłonnej do zapaleń oraz przeciwzmarszczkowej.
Może być stosowany w olejkach do pielęgnacji ciała, oraz w maseczkach dbających o piękny wygląd twarzy i włosów.