Olej lniany 1L .
Uzyskiwany z siemienia lnianego w trakcie niskotemperaturowego tłoczenia, co pozwala na pełne zachowanie właściwości odżywczych i smakowych. Najbogatsze źródło nienasyconego kwasu tłuszczowego z rodziny Omega-3, które mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania organizmu ludzkiego stanowiąc między innymi budulec dla tkanki mózgowej. Kwasy Omega-3 są bardzo aktywne chemicznie, dzięki czemu okazują się skuteczne przy odbudowywaniu szkód powstałych w wyniku procesów utleniania zachodzących w komórkach mięśnia sercowego. Wzmacniają system immunologiczny, jak również wspomagają leczenie choroby wrzodowej i chorób nowotworowych. . .
Ponadto olej lniany jest podstawowym składnikiem diety dr Budwig. Ma również szerokie zastosowanie w diecie kulturystów. W wielu regionach Polski jest nieodłącznym składnikiem potraw postnych i wigilijnych. Znakomity dodatek stosowany na zimno do mięs, ryb, białego sera, kaszy, zielonej sałaty oraz surówek.Olej lniany uzyskuje się z siemienia lnianego. Jest żółtawy, przeźroczysty. Posiada swoisty zapach i smak o nucie orzechowej. W łyżce nierafinowanego oleju lnianego tłoczonego na zimno, aż połowę składu stanowi kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony kwas oleinowy oraz dwunienasycony kwas linolowy z rodziny Omega 6. Tylko 9,8 % składu to kwasy nasycone! Dla zachowania bądź odzyskania zdrowia konieczne jest dostarczenie organizmowi Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych tzw. NNKT. Do niedawna jako NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, uważano jedynie kwas linolowy z rodziny Omega-6 (wchodzi w skład oleju lnianego), podczas, gdy obecnie wiadomo już, że organizm ludzki koniecznie potrzebuje dostarczać z zewnątrz również kwasy z rodziny Omega-3 ( aż 50% składu oleju lnianego). Ponadto naukowcy dowodzą, że nie tylko jakość dostarczanego tłuszczu jest istotna dla zdrowia człowieka. Istotna jest także proporcja poszczególnych rodzajów spożywanych kwasów tłuszczowych. Proporcja kwasów Omega-6 do Omega-3 w oleju lnianym wynosi 2,5:1. We wszystkich obecnie publikowanych opracowaniach dotyczących zdrowego odżywiania z kwasami tłuszczowymi zalecana "złota proporcja" waha się w granicach od 4:1 do 1:1. W naszej współczesnej diecie kwasów Omega-3 praktycznie nie dostarcza się organizmowi w ogóle, a Omega-6 obecne są w nadmiarze, co - między innymi - powoduje zachwianie równowagi immunologicznej i nadmierną skłonność do stanów zapalnych organizmu. Olej lniany jest jednym z najbogatszych źródeł nienasyconego kwasu tłuszczowego z rodziny Omega-3. W naszej codziennej diecie opartej o żywność produkowaną masowo kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 pojawiają się w dalece niewystarczających ilościach. Do tej pory ze względu na antycholesterolową propagandę wszystkie tłuszcze zostały uznane za niepożądane w diecie składniki odżywcze. Tymczasem najnowsze odkrycia naukowe dowodzą, że kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu stanowiąc między innymi budulec dla: - tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3!!!), - syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy - hormonów szczęścia), - każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej, co ma ogromne znaczenie w przypadku chorób nowotworowych). Kwasy Omega-3 sa bardzo aktywne chemicznie, dzięki czemu okazują się tak skuteczne w mogą np. odbudować szkody powstałe w wyniku procesów utleniania zachodzących w komórkach mięśnia sercowego! Pionierką badań nad kwasami omega-3 i olejem lnianym jest dr Johanna Budwig- siedmiokrotnie nominowana do Nobla niemiecka biochemik. Jej odkrycia pomogły już tysiącom chorych ludzi na całym świecie, nawet tym, których choroba została uznana za śmiertelną. Nowotwory, miażdżyca, choroba Alzheimera, alergia, dermatozy, depresja i wiele innych schorzeń niezależnie od stanu ich zaawansowania można wyleczyć stosując się do wskazówek dr Budwig./span>
|