Kwas tłuszczowy alfa linolenowy to niezwykle istotny dla naszego organizmu kwas z grupy Omega-3. Jest on kluczowym składnikiem oleju 10 stopniowego. Jest znakomitym produktem spożywczym.
Czy wiesz, że jego działanie sprawia, iż proporcje spożywanych tłuszczów w codziennej diecie, stają się właściwe?
Obecnie, jemy nadmiernie dużo tłuszczów nasyconych i Omega-6, a nazbyt mało jednonienasyconych i Omega-3.
Uwaga – Zaburza to właściwy metabolizm i wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie.
Winą za taki stan rzeczy obarczyć należy przemysł spożywczy. Proponuje on jedynie wysokoprzetworzone produkty spożywcze.
Artykuły z takiej produkcji zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych, które mogą być dla Ciebie szkodliwe.
To tłuszcze w konfiguracji trans tzw. izomery trans, szkodliwe dla naszego zdrowia.
Dzieje się tak, bowiem jak wszędzie w dzisiejszym świecie – przeważa czynnik ekonomiczny.
Wytwory o wysokiej zawartości Omega-3 są bez wątpienia droższe w produkcji na dużą skalę. Wynika to z faktu, iż kwasy te występują w przyrodzie o wiele rzadziej.
Kwasy z grupy Omega-3 są ponadto bardzo nietrwałe, szybko się utleniają i tracą właściwości zdrowotne. Występują jedynie w pożywieniu świeżym i nieprzetworzonym.
Spożywając każdego dnia wysokoprzetworzoną żywność doprowadzisz do zredukowania kwasu alfalinolenowego (Omega-3). Jest to niezwykle groźne dla Twojego zdrowia !
Nieobecność tego kwasu w diecie może doprowadzić do wielu niebezpiecznych zmian chorobowych:
- zaburzeń widzenia
- bólów mięśni
- chorób układu nerwowego
- łuszczenia skóry
- zahamowania wzrostu i rozwoju
- obniżenia odporności
Wystaraczy jedna łyżka stołowa oleju lnianego 10 stopniowego, by otrzymać 6 aptecznych tabletek Omega -3
Właściwości oleju lnianego:
Kwasy z grupy Omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla zdrowia człowieka:
Stanowią budulec dla błon komórkowych. Czynią ją elastyczną i powodują, iż błona ta prawidłowo funkcjonuje. Sprawiają, iż transport substancji odżywczych i komunikacja w komórkach jest właściwa .
Kwas alfalinolenowy intensyfikuje wrażliwość błon komórkowych na działanie insuliny. Łagodzi to wahania poziomu cukru we krwi, zwłaszcza w cukrzycy typu II.
Redukują ilość stanów zapalnych w organizmie człowieka. Ponadto, znacząco hamują rozwój nowotworów. Zapobiegają namnażaniu się tkanek rakowych, oraz ich penetracji w organizmie. Wzmacniają układ odpornościowy, jak również zapobiegają infekcjom.
Łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, a także astmę oskrzelową i inne jej odmiany.
Zawarte w Oleju lnianym 10 stopniowym, kwasy z grupy Omega-3, zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
U dzieci jednakże niedobór tych kwasów ma związek z zaburzeniami koncentracji, czynnościami ruchowymi, a nawet dysleksją, oraz wieloma innymi zaburzeniami zachowań.
Kwasy tłuszczowe Omega -3 wpływają na rozwój mózgu u płodu i u niemowląt po ich urodzeniu. Stąd też wniosek, aby kobiety ciężarne i karmiące spożywały kwasy tłuszczowe Omega -3, w adekwatnych ilościach.
Niedobór Omega-3 wiąże się z chorobami skóry. Szczególnie z suchą, łuszczącą, lub swędzącą skórą. Korzystnie działają nie tylko na skórę, lecz również włosy i paznokcie.
Zapobiegają, lub łagodzą objawy depresji. Poprawiają nastrój i humor.
Usuwają zbędny cholesterol z organizmu. Przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi. Znacząco ułatwiają krążenie. Zmniejszają ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, jak również chorób serca.
Mają działanie ochronne na cały przewód pokarmowy. Wspomagają leczenie choroby wrzodowej żołądka, jelita grubego, a także chorób związanych z motoryką jelit, w tym i zaparć.
Obecne znajdujące się w oleju lnianym – lignany (fitohormony) eliminują nadmierną ilość wolnych rodników. Wspomagają tym samym leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych( toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane).
Olej lniany szczególnie zalecany do diety dr Budwig
W leczeniu Alzheimera, nowotworów, miażdżycy, alergii, dermatozy i depresji
Mimo galopującego rozwoju medycyny, w starciu z pewnymi chorobami, jest ona nieustannie bezradna. Zazwyczaj kieruje się wtedy uwaga naukowców do źródeł już zapomnianych, a naturalnych. Dziś chcieliśmy opowiedzieć Państwu o diecie pewnej niemieckiej badaczki, dr Johanny Budwig. Jej głos jest o tyle ciekawy, iż odkrycia, których dokonała (badania nad kwasami tłuszczowymi Omega-3, oraz olejem lnianym) odnalazły zastosowanie m.in. w leczeniu takich chorób jak: Alzheimer, nowotwory, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja.
Sporządzona przez dr Budwig dieta bazuje na dostarczaniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze z grupy n -3 (tzw. Omega-3), węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.
Otóż podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Równie istotne jest porzucenie używania jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodornionych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów). Aby osiągnąć skuteczne efekty leczenia, dr Budwig nakazuje bezwzględnie wyeliminować z diety produkty smażone, tłusty nabiał, jak również mięsa. Ostatnia kluczowa teza owej diety to – spożywać produkty świeże. Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, z dodatkami chemicznymi (np. benzoesan sodu i innych sztucznych dodatków do żywności).Jednym z najciekawszych elementów diety dr Budwig, na który chciałbym zwrócić szczególną Państwa uwagę, jest – pasta. Niemiecka badaczka zaleca zjadanie oleju lnianego codziennie w postaci tzw. pasty. Pastę wykonuje się miksując przez 5 minut olej lniany i chudy biały twarożek w proporcjach: 5-6 łyżek oleju na 12, 5 dkg sera, 2 łyżki stołowe stosuje w profilaktyce, 2-4 w lekkich schorzeniach, 6 łyżek stołowych w ciężkich przypadkach. Po przyrządzeniu pastę trzeba przechowywać w lodówce. Można ją doprawiać do smaku za pomocą ziół, solą, czosnkiem, papryką, pieprzem. Dr Johanna Budwig zaleca jeść pastę rano razem z płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem, oraz samodzielnie. Dla osób chorych wskazane jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.
Autorka owej diety wyróżniła grupę produktów, które w czasie poddania się owym zaleceniom, wskazane są szczególnie. To przede wszystkim ryby morskie ( takie jak makrela, dorsz, śledź, tuńczyk). Zaleca się spożywać je do 200 g dziennie. Następnie istotnym elementem pożywienia są świeże owoce. Należy jeść je w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie. O czym należy jednak pamiętać-owoców nie należy mieszać. Diety istotnym elementem są warzywa, ze szczególnym uwzględnieniem takich jak: brokuły, kapusta, brukselka, marchewka. W przeciwieństwie do owoców warzywa można mieszać. Myśląc o napojach skupić winniśmy się na sokach owocowych, wypijając przynajmniej raz dziennie jedną szklankę soku. Pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych a zjedzeniem pasty, powinno upłynąć kilka godzin.
Dla smakoszy produktów ukwaszonych, mamy dobrą wiadomość. Wskazane są one w diecie dr Budwig. Szczególnie chodzi tu o mleczne produkty: jogurty naturalne, kefiry, maślanki i mleko. Zaleca się również spożycie zbóż w postaci pieczywa z pełnego przemiału i płatków nieoczyszczonych. Drożdże spożywcze nie są obce omawianej diecie, należy jednak je przed spożyciem zagotować. O czym należy jeszcze pamiętać? O wodzie, której wskazane jest pić 2 litry dziennie. Powinna to być jednak woda oczyszczona mechanicznie za pomocą filtrów, lub butelkowana źródlana, jednak nie mineralna. Ostatnia jeszcze zasada – płyny (woda i soki) najlepiej spożywać przed posiłkiem.
Dr Budwig zakreśla i drugą grupę produktów, które choć nie są zalecane do spożycia, to są dozwolone. Badaczka ma tu na myśli mięso i drób, lecz wyłącznie nieprzetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt, którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w ilościach niewielkich i okazjonalnie. W przypadku ciężkich chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie. Dozwolonym w czasie diety dr Budwig produktem jest również miód.
Warto nadmienić jeszcze w tym krótkim tekście o produktach, które w trakcie poddania się diecie Dr Budwig są absolutnie wykluczone. Takim artykułem jest cukier, sztuczne słodziki, soki z kartoników i butelek, oraz syntetyczna witamina A (z preparatów witaminowych). Przede wszystkim jednak zabronione jest stosowanie tłuszczów poza tłoczonym na zimno olejem lnianym.
Dieta dr Budwig może być skuteczną, i co niezwykle ważne, naturalną receptą, na wiele naszych zdrowotnych kłopotów. Warto posłuchać głosu badaczki, popartego wynikami analiz. Warto posłuchać i dzięki naturalnym metodom, być zdrowszym.
Przechowywanie i dawkowanie:
Kwasy tłuszczowe mogą występować w dwóch konfiguracjach geometrycznych zwanych izomerami: izomery CIS i izomery TRANS.
W świeżym, zimnotłoczonym, nieutlenionym oleju lnianym występują izomery cis. Z tych wytwarzają się dobroczynne prostaglandyny i tromboksany.
To one odpowiedzialne są za rozkurcz tętnic, jak również obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, a także ograniczanie procesów zapalnych, oraz hamowanie wzrostu guzów.
Ponadto działają izomery cis przeciwzakrzepowo. Natomiast formy TRANS są szkodliwe. Podnoszą one poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, oraz go utleniają. Powodują tym samym stwardnienie tętnic, obniżają równocześnie poziom dobrego cholesterolu” HDL .
Izomery trans powstają pod wpływem temperatury, powietrza i światła. Do ich powstawania przyczynia się także przemysłowa produkcja tłuszczów (ekstrakcja ). Powstają w czasie uwodorowienia tłuszczów( margaryny). Dlatego też nie wolno olejów zawierających NNKT używać do smażenia.
Olej lniany posiada cechy prozdrowotne jedynie, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Aby produkować najlepszy olej lniany o wyjątkowej świeżości winno się zadbać o jego ochronę przed światłem, powietrzem i temperaturą.
Olej bezpośrednio spływa z tłoczni, do chłodni. Tam poddawany jest sedymentacji, a następnie rozlewany do ciemnych i szczelnych butelek.
Dystrybucja do sklepów gotowego produktu prowadzona jest w temperaturze 5-10 stopni C. W sklepach olej sprzedawany jest z lodówek. W domu powinno się przechowywać go również w lodówce, w temperaturze do 10 stopni C.
Sprzedaż wysyłkowa odbywa się zawsze w pojemnikach termicznych.
Olej lniany przechowywany w lodówce może stać się mętny, lub na dnie butelki może pojawiać się naturalny osad wyziębionych wosków. Jest to zjawisko naturalne.
Skład:
- Skład oleju lnianego 10stopniowego
- Olej lniany 10 stopniowy zawiera ponad 70% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). W odróżnieniu od pozostałych kwasów, nie są one syntetyzowane przez organizm, lecz muszą być dostarczone z codziennym pożywieniem.
- Spośród tych NNKT ok. 60% stanowią kwasy tłuszczowe z grupy Omega -3, występujące tutaj pod postacią kwasu alfalinolenowego.
- Olej lniany to najbogatsze roślinne źródło kwasów z grupy Omega -3. Pozostałe oleje spożywcze zawierają jedynie niewielkie ilości tego składnika.