ATA WAŻNOŚCI
|
ZAWSZE AKTUALNA
|
KONTAKT
|
BEZPŁATNA INFOLINIA Sklep Zielarsko Medyczny TWOJE ZDROWIE Agnieszka Gajda ul. Młynarska 69 62-800 Kalisz [zasłonięte]@poczta.fmtel. 062 [zasłonięte] 76 659 kom. 0501 [zasłonięte] 72 40
|
KONTO
|
mBANK 59 1140 [zasłonięte] 200400 3202 [zasłonięte] 374429
|
KOSZTY WYSYŁKI
|
|
MOJE AUKCJE
|
|
ULUBIONE
|
|
|
Twoje Zdrowie, naturalnie ...
Postać: butelka szklana w ciemnym szkle 250ml
Opis:
Olej lniany wysokolinolenowy - zawiera ok. 60% kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Olej lniany jest szczególnie zalecany w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega -3 i do diety dr Budwig. Oleje lniane 10-Stopniowe są tłoczone z najlepszych nasion odmiany Szafir. Olej lniany produkowany z takiego surowca posiada tradycyjny smak.
Olej lniany 10-stopniowy jest olejem dziewiczym, to znaczy, że jest taki sam jak olej w nasionku siemienia lnianego. Nasz olej lniany jest tłoczony w niskiej temperaturze i nie jest pozbawiony żadnych substancji, jak również nic do niego nie dodajemy. O takim oleju lnianym mówim się, że jest dziewiczy, zimnotłoczony, nieczyszczony i biologicznie aktywny.
Jak stosować olej lniany 10 stopniowy ?
Stosować tylko na zimno, nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Olej lniany, jako produkt spożywczy używać w dowolnej ilości do różnych potraw: kasz, ziemniaków, past serowych, past kanapkowych, sałatek, sałat, surówek sosów. Doskonałe z oleju lnianego są: dresingi, majonezy domowe oraz inne potrawy. Olej lniany stosować profilaktycznie w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega-3, 1 łyżkę dziennie w trakcie posiłków. W diecie dr Budwig olej lniany używać do sporządzania pasty serowej. Od 2 do 6 łyżek stołowych oleju lnianego zmiksować z 12,5 dkg chudego twarogu z dodatkiem kefiru lub jogurtu. Miksować do uzyskania konsystencji majonezu. Można przyprawić według własnego gustu, używając różnych przypraw: ziół, warzyw lub owoców.
Znaczek OLEJE 10-STOPNIOWE gwarantuje najwyższą jakość oleju lnianego. Olej lniany 10 - stopniowy oznacza, iż na każdym etapie dystrybucji olej nie posiadał wyższej temperatury niż 10 stopni C. Wyłącznie nie przekroczenie bariery 10 stopni C jest gwarancją, że nie miało miejsce utlenienie ( zepsucie ) najistotniejszych kwasów tłuszczowych z grupy Omega -3 i Omega-6
-
Wiedza dla wytrwałych
Olej lniany jak i wszystkie oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe ulega szybkiemu, jełczeniu i utlenianiu ( psuciu), co może powodować po spożyciu wytwarzanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia i osłabiają odporność.
Dlatego odradzamy używanie olejów ekstrahowanych jak i wszystkich innych produktów zawierających NNKT sprzedawanych z półek sklepowych nie schłodzonych z długim terminem przydatności do spożycia. Jedna z firm produkująca olej lniany, na swojej stronie internetowej zamieszcza nawet ostrzeżenie dotyczące nierzetelnych producentów:
"PAMIĘTAJ! Według zaleceń Dr Budwig olej lniany stosowany w opracowanej przez nią diecie należy przechowywać w temp. 4-10 °C.?Tylko takie warunki przechowywania oleju lnianego gwarantują zachowanie wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety.
WAŻNA INFORMACJA! W sklepach pojawiły się oleje lniane przeznaczone do diety dr Budwig, dla których zalecana temperatura przechowywania jest wyższa, co rodzi podejrzenie, że są to oleje otrzymywane z nasion genetycznie modyfikowanych. Długotrwałe przechowywanie oleju lnianego do diety dr Budwig w wyższych temperaturach prowadzi do utleniania cennych kwasów omega-3 i utraty wartości odżywczych oleju?
Tylko schłodzony olej lniany z krótkim okresem przydatności do spożycia jest produktem o najwyższej jakości. Znaczek 10 ?stopniowy jest jedyną gwarancją takiej jakości. Nasza firma jako jedyna posiada taki znak i jest prekursorem sprzedaży i dystrybucji olejów schłodzonych.
Niektórzy producenci sprzedają oleje lniane z informacją że są to oleje schłodzone ale produkują także oleje lniane i inne rodzaje olejów, które mają nawet 12 miesięczny termin przydatności do spożycia, i są dystrybuowane w wyższych temperaturach, bezpośrednio z półek sklepowych. Taka dwoistość postawy powinna zastanawiać. Na wielu olejach tych firm są informacje, że produkty są konfekcjonowane czyli kupowane w ilościach hurtowych w innych firmach ( często zagranicznych) i dopiero na miejscu rozlewane do butelek.
Jakość oleju lnianego i zawartych w nim kwasów tłuszczowym ma decydujące znaczenie w skuteczności i jakości tworzonych z nich w różnych przemianach biochemicznych prostaglandyn ? minichormonów mających ogromne znaczenie dla człowieka. Świeżutkie wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym mają wiązania cis, a te utlenione ?zepsute? podczas produkcji i dystrybucji w wysokich temperaturach maja wiązania trans. Obecnie dietetyka coraz częściej upomina konsumentów przed spożywaniem szkodliwych tłuszczów trans.
Z tych świeżych olejów z wiązaniami cis po przemianach w organizmie człowieka uzyskujemy prostaglandyny o korzystnym oddziaływaniu, w przeciwieństwie do prostaglandyn uzyskanych z tłuszczów o wiązaniach trans. W oparciu o tę wiedzę warto zadbać o jakość spożywanego oleju lnianego.
Naszą misją jest produkcja najlepszego w Polsce oleju lnianego, oraz jego właściwa dystrybucja, by mógł dotrzeć o niezmienionych parametrach biochemicznych do każdego naszego klienta.
Przechowywanie : Olej lniany posiada cechy prozdrowotne jedynie, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Olej lniany należy przechowywać w temperaturze 5-10 st. C, w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. Chronić przed źródłem światła. Sprzedaż wysyłkowa odbywa się zawsze w pojemnikach termicznych do których w upalne dni w celu obniżenia temperatury dodawany jest suchy lód.
Skład:
- Skład oleju lnianego 10stopniowego
- Olej lniany 10 stopniowy zawiera ponad 70% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). W odróżnieniu od pozostałych kwasów, nie są one syntetyzowane przez organizm, lecz muszą być dostarczone z codziennym pożywieniem.
- Spośród tych NNKT ok. 60% stanowią kwasy tłuszczowe z grupy Omega -3, występujące tutaj pod postacią kwasu alfalinolenowego.
- Olej lniany to najbogatsze roślinne źródło kwasów z grupy Omega -3. Pozostałe oleje spożywcze zawierają jedynie niewielkie ilości tego składnika.
Informujemy, że olej lniany produkowany jest już z nasion pozyskanych z tegorocznych zbiorów. Żniwa wypadły bardzo pomyślnie.
Świetnie smakuje olej z tradycyjnej odmiany Szafir, jak również z odmiany złocistej (olej Złotolen).
Bardzo atrakcyjny orzechowo-sezamowy i łagodny smak mają oleje ekologiczne.Smacznego !
Uwaga!!!
Produkt nowy , przechowywany wyłącznie w lodówce.
Termin ważności 2 miesiące od daty produkcji Olej jest zawsze świeży gdyż jest tłoczony pod zamówienie. Do oleju dołączony jest certyfikat jakościowy.
Paczki wysyłam kurierem
Odbiór osobisty możliwy w Kaliszu w Sklepie Zielarskim na ul. Młynarskiej 69 (duże pawilony pod filarami).
|
|