Olej kukurydziany tłoczony jest z zarodków kukurydzianych separowanych podczas przemiału ziarna kukurydzy. Fitosterole stanowią bardzo ważną grupę związków występujących w oleju kukurydzianym zimno tłoczonym mające istotne znaczenie dla zdrowia ludzi. Fitosterole mogą skutecznie obniżać zawartość cholesterolu we krwi, a tym samym wpływać na ograniczanie występowania niedokrwiennej choroby serca.(Bartnikowska 2007, Karol Minkowski 2008). Olej kukurydziany zimno tłoczony charakteryzuje się wysoką wartością żywieniową i zdrowotną szczególnie dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów
Olej kukurydziany składa się prawie wyłącznie z NNKT tj kwasu oleinowego ( 20-32%) i kwasu linolowego (40-68%). Olej kukurydziany zimno tłoczony jest jednym z zasobniejszych olejów w naturalną witaminę E, której posiada średni około 520 mg/kg. Zaliczany jest również do grupy olejów bogatych w fitosterole, których zawartość wynosi około[zasłonięte]800-10mg/100g
Może być używany do sałatek i gotowania. Jednak z uwagi na wysoki poziom kwasów wielonienasyconych nie powinniśmy podgrzewać go powyżej 100° C.