|
Kukurydza była uprawiana w Meksyku już siedem tysięcy lat temu. Europejscy odkrywcy opisali ją jako „ogromną roślinę” posiadającą piękną łodygę i złociste ziarno”. Obecnie kukurydza jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie.
Olej kukurydziany otrzymywany jest z zarodków (kiełków) kukurydzy metodą tłoczenia na zimno. Jest to wysokiej jakości olej, o bardzo dużych wartościach odżywczych. Olej kukurydziany zimno tłoczony zawiera ok. 60% kwasu linolowego (omega 6) oraz dużą ilość naturalnej witaminy E.
Można go również stosować do przyrządzania potaw smażonych, duszonych lub pieczonych.
Wartość energetyczna 100 g produktu: 884 kcal/3634 kJ.
Wartość odżywcza w 100 g: białko - 0 g, węglowodany - 0 g, tłuszcze - 100 g (w tym NNKT: omega 6 - min. 60 g), witamina E - 14 mg (140 % dziennego zapotrzebowania).
20 g (ok. 1,5 łyżki) oleju kukurydzianego zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu na NNKT.
Zawartość: 500 ml
|