Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

OLEJ KUKURYDZIANY NIERAFINOWANY 500ml

17-01-2012, 4:56
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 20 zł     
Użytkownik maria_101_
numer aukcji: 2050996656
Miejscowość ZABRZE
Kupiono sztuk: 1    Wyświetleń: 13   
Koniec: 10-02-2012 15:38:18

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

OLEJ KUKURYDZIANYY TŁOCZONY NA ZIMNO NIEOCZYSZCZONY (NIERAFINOWANY) 500ML OLVITA Olej kukurydziany- olej roślinny; otrzymuje się go poprzez ekstrakcję (posiada zabarwienie czerwonawe) ; jest tłoczony na zimno (kolor jasnożółty i neutralny smak) z kukurydzy (Zea mays). Posiada duże wartości odżywcze. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Właściwości oleju kukurydzianego W skład oleju kukurydzianego wchodzi 55-65% kwasu linolowego, 12-14% kwasu palmitynowego, 4% kwasu stearynowego, 29% kwasu olejowego oraz duża ilość witaminy E. Jest olejem schnącym. Po otworzeniu jest ważny około 3 -4 miesiące. Jest odporny na ciepło i wysoka temperaturę. Wartość energetyczna składników – 884 kalorie – 100 gram produktu Tłuszcze 100.00 g /dzienne zapotrzebowanie- 55.56 g Cholesterol 0 mg / 300 g Sód 1.00 mg /575 mg Błonnik 0.00 g Węglowodany 0.00 g /250 g Białko 0.00 g /45.6 g Znaczenie oleju kukurydzianego Witamina E i NNKT występują w składzie oleju kukurydzianego(przede wszystkim kwas linolowy - omega 6). Są czynnikami przeciwmiażdżycowymi i zapobiegającymi rozwojowi groźnych nowotworów. Obniża poziom cholesterolu we krwi, natomiast nasiona łagodzą i regenerują uszkodzone błony komórkowe. Bierze udział w hamowaniu procesu starzenia się. Wywiera dość korzystny wpływ na układ rozrodczy, mięśniowy, a także naczyniowy. Olej kukurydziany tworzony przez metodę tłoczenia jest idealnym olejem do spożywania na surowo lub jako dodatek do sałatek, surówek, czy majonezów. Stosuje się go również do przyrządzania potraw smażonych, duszonych lub pieczonych.