Olej konopny BIO 500ml
producent: PlanetBIO d.o.o. |
Olej konopny jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.
Olej konopny jest tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych odmian konopi siewnej. Słynie z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, jak również gamma-linolenowy. Nie zawiera cholesterolu i wspomaga zarówno metabolizm komórek jak i systemu odpornościowego, powinien być niezbędną częścią naszej zdrowej pełnowartościowej diety.
Właściwości:
Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 (75-80% jego składu) w doskonałej proporcji 3:1. Dzięki temu ten olej znajduje się w ścisłej czołówce olejów roślinnych. Nasz organizm sam nie produkuje kwasów omega 3, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać ich optymalną ilość w codziennej diecie.
Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, przez co zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.
Brak w naszej codziennej diecie kwasów tłuszczowych powoduje, że nasze paznokcie stają się kruche i łamliwe, włosy matowe, występują także problemy ze skórą i łupieżem. Większość chorób skóry wywołuje niedobór kwasów tłuszczowych.
Olej konopny jest również doskonałym źródłem witaminy E (100-150 mg/100 g), której brak może powodować: rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Witamina E jest głównym antyoksydantem, który chroni komórki przed utleniaczami, bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, a także wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest również do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca. Dym tytoniowy sprzyja degradacji witaminy E. Zapotrzebowanie człowieka wynosi 8–13 mg na dobę.
Jak spożywać olej konopny:
Nasze zapotrzebowanie na Niezbędne Nienasycone Kwasy tłuszczowe jest zaspokajane przez ok. dwie łyżki Oleju konopnego dziennie. Najważniejsze aby spożywać olej konopny na zimno, nie powinniśmy na nim smażyć ani go podgrzewać, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury kwasy Omega 3 szybko się rozkładają. Najlepiej olej konopny dodawać po prostu do sałatek lub pić z łyżeczki. Można też jak nasi przodkowie polewać olejem konopnym chleb czy kaszę.
Pochodzenie
Konopie będące źródłem nasion, z których tłoczy się na zimno olej uprawiane są na ekologicznych plantacjach, co znajduje potwierdzenie w ekologicznym certyfikacie.
SL-EKO-003