Olej kokosowy
Jest tłuszczem bogatym w cenne właściwości. Zawiera witaminę B2, B6, E, C potas,wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, wspomaga pracę układu pokarmowego, przyspiesza przemianę materii. Olej kokosowy, to najlepszy środek na odchudzanie. Pozwala pozbyć się nadwagi i otyłości (zwłaszcza tej brzusznej), ponieważ nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii. Obniża poziom cholesterolu. Zawiera naturalne antyoksydanty, opóźnia procesu starzenia się skóry.
Zastosowanie:
w kuchni
Olej kokosowy można stosować jak masło i smarować nim m.in. chleb. Na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.
w kosmetyce
Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju koksowym głęboko odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. Powinny po niego sięgnąć posiadaczki cery suchej i odwodnionej. Olej kokosowy ma również właściwości antybakteryjne dzięki zawartości kwasu laurynowego, który doskonale zwalcza trądzik.Aby pozbyć się krost, można wcierać olej w skórę, jak również dodawać go do posiłków zamiast innych tłuszczów roślinnych.Dodatkowo olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10. Olej kokosowy wywiera korzystny wpływ także na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest bardzo podobny do białek we włosach, a dzięki swojej niskiej masie cząsteczkowej i prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb trzonu włosa
Olej kokosowy , nierafinowany, z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno. Produkt rolnictwa ekologicznego.
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Filipiny