Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia i rozgrzewania miąższu owoców palmy kokosowej.
Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz.
Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach.
Olej kokosowy ma wiele zastosowań w kosmetyce, ale na największą skalę jest wykorzystywany w kuchni, gdzie zastępuje wiele tradycyjnych, niezdrowych tłuszczów.
Olej ten nie zawiera utleniaczy, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy od popularnych olejów, stosowanych w kuchni. Olej kokosowy jest olejem nieschnącym i po otwarciu, należy go zużyć w ciągu roku.
ZASTOSOWANIE:
1. Do smarowania i smażenia
Olej kokosowy może być stosowany do smarowania pieczywa, zamiast masła czy margaryny.
W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu do oleju rzepakowego, nie pali się i nie jełczeje.
Zastąpienie dziennego spożycia tłuszczów olejem kokosowym może spowodować spadek wagi o ok. 0,5 kg tygodniowo.
2. Jako kosmetyk
Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.