Olej kokosowy + Oliwa z oliwek + Olej palmowy BIO Extra Virgin
325 ml
Mix olejów BIO: 50% kokosowego oraz 40 % oliwy z oliwek, 10% oleju palmowego o konsystencji stałej do 15 st. C, ktora zamienia sie w stan ciekły w temperaturze pokojowej. Olej kokosowy i olej palmowy doskonale nadają sie do smażenia w bardzo wysokich temperaturach, oliwa z oliwek również, chociaz nieco niższych, dlatego mieszanina oleju kokosowego,oliwy z oliwek i oleju palmowego nie nadaje się do wielokrotnego smażenia na tym samym oleju, nie mniej jednak jest idealna do jednorazowego przygotowania potraw. Po wyjęciu z lodówki może zastąpić masło do smarowania pieczywa.
Połączenie oleju kokosowego, oliwy z oliwek i oleju palmowego to oryginalna mieszanina tłuszczów roślinnych sprzyjających zdrowiu o ciekawym smaku i niesamowitej wartości odżywczej.
Zawiera tylko 6% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych!
Olej z czerwonej palmy jest łatwostrawny i szybko przyswajalny, zawiera 10 krotnie więcej karotenu niż marchewka i aż 30 razy więcej niż pomidory. Bogaty w witaminę E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Czerwony olej palmowy chroni przed wolnymi rodnikami, wzmacnia przy tym odporność na stres.
Olej jest wyjątkowo odporny na utlenianie, dzieki czemu może być poddawany wysokim temperaturom bez utraty jakości. Doskonały do smarowania pieczywa, smażenia oraz do pielęgnacji ciała. W kosmetyce ma szerokie zastosowanie-używany jako naturalny dodatek koloryzujący, zmiękcza i uelastyczni skórę, przyśpiesza gojenie się ran, pomocny w egzemie i łuszczycy, AZS. Chroni przed negatywnymi skutkami promieniowania UV.
Spożywanie oliwy z oliwek wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Oliwa z oliwek jest bogata w przeciwutleniacze (wit. A i E). Zawiera szczególnie dużo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych stąd jej wyjątkowa zdolność pozytywnego wpływania na poziom cholesterolu. Obniża ciśnienia krwi, spowalnia procesy starzenia, obniża ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów i nowotworów.
Oliwa naturalna (Extra Vergine) jest to oliwa najwartościowsza pod względem zdrowotnym i odżywczym. Wg znawców ten gatunek oliwy ma także najlepszy smak. Otrzymuje się ją z pierwszego tłoczenia na zimno (w temp. pokojowej).
Oliwa z oliwek zawiera 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, 60-75% kwasu oleinowego, 14-18% kwasu linolowego, 10-18% kwasu palmitynowego, 2% kwasu linolenowego, 2% kwasu stearynowego, witaminę E.
Olej kokosowy to naturalny tłuszcz powstały z miąższu orzecha kokosowego. W temp. Do 20 st. C olej przybiera postać stałą o kolorze białym, stąd nazywany czasem masłem kokosowym. W ciepłym otoczeniu olej robi się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty.
Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje sie do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter. Olej kokosowy extra virgin nie zawiera tłuszczy trans. Większość olejów zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczy trans, oraz te które podlegają rafinacji i chemicznej modyfikacji są po części odpowiedzialne za powstawanie chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i cukrzycy. Olej kokosowy przeciwdziała powstawaniu tych chorób. Olej ten ma wiele zastosowań również w kosmetyce, jako krem, olejek do masażu, czy nawilażająca maseczka do włosów.
Produkt polecany szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie. W dzisiejszych czasach dominuje żywność wysokoprzetworzona, bez wartości odżywczych, wypełniona chemią i środkami konserwującymi, niejednokrotnie też zawierająca metale ciężkie wchłaniane już na etapie wzrostu warzyw i owoców.Produkty roślinne często są modyfikowane genetycznie, co również nie jest bez znaczenia dla zdrowia ludzkiego. Wybierając produkty ze znakiem BIO macie Państwo gwarancję najwyższej jakości. Żywność z tym znakiem jest kontrolowana już w momencie uprawy, później podczas procesu produkcji. Jest ona dobrze tolerowana przez osoby mające skłonność do alergii pokarmowych, dostarcza oraganizmowi cenne składniki i wartości odżywcze.
Skład: 50% oleju z kokosa, 40% oliwy z oliwek i 10% oleju z palmy czerwonej. Wszystkie oleje extra virgin, posiadają certyfikat BIO. Bez żadnych dodatków.
Wartosc energetyczna produktu (na 100g): 3770 J/878 cal.
100g tłuszczu. Tłuszcze nasycone: 56,3% z czego SCT c-6,0 capric 0,4%, Triglicerydy 30,3% (c-8,0 capryl 4,6%, c-10,0 caprine 3,1% and c-12,0 laurin 22,6%), LCT 25,6%. Nienasycone proste kwasy tłuszczowe: omega-9: 38,2%. Nienasycone złożone kwasy tłuszczowe: omega-6: 5,1%, omega-3: 0,4%, 0g węglowodanów, 0g cukrów, 0g białka, 0g cholesterolu, 0g błonnika, 0g sodu oraz 0g tłuszczy trans. Cocos+Olive+Palm jest hipoalergiczny: nie zawiera glutenu i potencjalnych alergenów (EFSA 2003/89/EC). Witamina E 17mg* (187% dziennej normy spożycia), sterole roślinne 75mg*, polifenole 125mg*, skwalen 180mg*, Co-Q10: 0,10mg*, karoten 2100mcg*, chlorofil i lecytyna.