Olej kokosowy + Oliwa z oliwek BIO Extra Virgin
1600 ml
Mix olejów BIO: kokosowego 50% oraz oliwy z oliwek 50% o konsystencji stałej do 15 st. C, ktora zamienia sie w stan ciekły w temperaturze pokojowej. Olej kokosowy doskonale nadaje sie do smażenia w bardzo wysokich temperaturach, oliwa z oliwek również, chociaz nieco niższych, dlatego mieszanina oleju kokosowego i oliwy z oliwek nie nadaje się do wielokrotnego smażenia na tym samym oleju, nie mniej jednak jest idealna do jednorazowego przygotowania potraw. Po wyjęciu z lodówki może zastąpić masło do smarowania pieczywa.
Połączenie oleju kokosowego i oliwy z oliwek to oryginalna mieszanina tłuszczów roślinnych sprzyjających zdrowiu o ciekawym smaku i bogatej wartości odżywczej. Produkt może posłużyć również do celów kosmetycznych.
Zawiera tylko 6% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych!
Spożywanie oliwy z oliwek wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Oliwa z oliwek jest bogata w przeciwutleniacze (wit. A i E). Zawiera szczególnie dużo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych stąd jej wyjątkowa zdolność pozytywnego wpływania na poziom cholesterolu. Obniża ciśnienia krwi, spowalnia procesy starzenia, obniża ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów i nowotworów.
Oliwa naturalna (Extra Vergine) jest to oliwa najwartościowsza pod względem zdrowotnym i odżywczym. Wg znawców ten gatunek oliwy ma także najlepszy smak. Otrzymuje się ją z pierwszego tłoczenia na zimno (w temp. pokojowej).
Oliwa z oliwek zawiera 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, 60-75% kwasu oleinowego, 14-18% kwasu linolowego, 10-18% kwasu palmitynowego, 2% kwasu linolenowego, 2% kwasu stearynowego, witaminę E.
Olej kokosowy to naturalny tłuszcz powstały z miąższu orzecha kokosowego. W temp. Do 20 st. C olej przybiera postać stałą o kolorze białym, stąd nazywany czasem masłem kokosowym. W ciepłym otoczeniu olej robi się płynny, przeźroczysty lub delikatnie żółty.
Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje sie do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter. Olej kokosowy extra virgin nie zawiera tłuszczy trans. Większość olejów zawierających duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczy trans, oraz te które podlegają rafinacji i chemicznej modyfikacji są po części odpowiedzialne za powstawanie chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i cukrzycy. Olej kokosowy przeciwdziała powstawaniu tych chorób. Olej ten ma wiele zastosowań również w kosmetyce, jako krem, olejek do masażu, czy nawilażająca maseczka do włosów.
Produkt polecany szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie. W dzisiejszych czasach dominuje żywność wysokoprzetworzona, bez wartości odżywczych, wypełniona chemią i środkami konserwującymi, niejednokrotnie też zawierająca metale ciężkie wchłaniane już na etapie wzrostu warzyw i owoców.Produkty roślinne często są modyfikowane genetycznie, co również nie jest bez znaczenia dla zdrowia ludzkiego. Wybierając produkty ze znakiem BIO macie Państwo gwarancję najwyższej jakości. Żywność z tym znakiem jest kontrolowana już w momencie uprawy, później podczas procesu produkcji. Jest ona dobrze tolerowana przez osoby mające skłonność do alergii pokarmowych, dostarcza oraganizmowi cenne składniki i wartości odżywcze.