Powyżej zdjęcie po rocznej kuracji odchudzającej gdzie spożywano wyłącznie olej kokosowy z dostępnych tłuszczy, 1 godzina dziennie treningu i zwykła dieta 1000 kalorii. Co ważne skóra ściąga się gdyż olej kokosowy ma właściwości ujędrniajace i zewnętrznie i wewnętrznie - skóra wchłania się.
TO DZIAŁA !!!
Doskonałej jakości i czystości olej kokosowy, który nie jest polecany tylko kosmetycznie. Ten olej może być bezpiecznie spożywany codziennie przez całą rodzinę. Polecany szczególnie osobom, które odchudzają się, są na diecie, maja problemy cukrzycowe czy z układem krwionośnym. Jest to olej który bez przeszkód mogą stosowac osoby z podwyższonym cholesterolem. Do tego olej działa antybakteryjnie i likwiduje pasożyty. Połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, przekształcający się w organizmie w monolauryn. To związek chemiczny, który w dużych ilościach znajduje się tylko w dwóch produktach: oprócz kokosa zawarty jest w mleku matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego się organizmu. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu - w tym także tą dobroczynną -monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie. Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów. Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety” – uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym rezultatem stosowany na cerę trądzikową: wówczas najlepiej działa połączone stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie.
Na całym świecie kokos używany jest w leczeniu wielu różnych problemów zdrowotnych tj. wrzody, astma, łysienie, zapalenie oskrzeli, kontuzje, sińce, oparzenia, przeziębienia, zaparcia, kaszel, puchlina, czerwonka, ból ucha, gorączka, zapalenie dziąseł, rzeżączka, nieregularne lub bolesne miesiączki, żółtaczka, kamienie nerkowe, wszy, niedożywienie, mdłości, wysypka, świerzb, szkorbut, infekcje skóry, ból gardła, opuchlizna, kiła, ból zęba, gruźlica, guzy, dur brzuszny, owrzodzenia, rozstrój żołądka, osłabienie, zranienia - aż dziw bierze, że w Polsce jest on tak mało popularny, że zamiast stosowac go codziennie w kuchni stosuje się go tylko od wielkiego święta. Poniżej wypunktowane właściwości oleju kokosowego na które warto zwrócić uwagę i polecić ten olej osobom chorym.
* Zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę typu C, SARS, AIDS i inne choroby
* Zabija bakterie będące przyczyną wrzodów, zapalenia gardła, zapalenia dróg moczowych, ubytków oraz chorób dziąseł, zapalenia płuc, rzeżączki i innych chorób
* Zabija grzyby i drożdżaki powodujące kandydozę, grzybicę, min. stóp, pleśniawkę, pieluszkowe zapalenie skóry niemowląt i inne infekcje
* Usuwa lub zabija tasiemca, wszy, lamblię i inne pasożyty (wystarczy przez tydzień spożywać produkty przygotowywane na oleju kokosowym by pozbyć się pasażytów - oczyszczony organizm nie tylko lepiej pracuje, ale ma też większą zdolność regeneracyjną)
* Stanowi źródło pożywnej, szybkiej energii
* Zwiększa energię i wytrzymałość oraz poprawia wydajność fizyczną i sportową
* Poprawia trawienie oraz wchłanianie innych składników pokarmowych, tj. witaminy, minerały oraz aminokwasy
* Polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
* Przynosi ulgę trzustce i systemowi enzymów uwalniając je od efektów od stresu
* Łagodzi symptomy związane z zapaleniem trzustki
* Pomaga uśmierzyć symptomy i redukuje ryzyko związane z cukrzycą
* Redukuje problemy związane ze złym wchłanianiem pokarmu i mukowiscydozą
* Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu oraz wspomaga rozwój mocnych kości i zębów
* Chroni przed osteoporozą
* Zapobiega symptomom chorób pęcherzyka żółciowego oraz chorób Leśniowskiego-Crohna jelita grubego, zapalenia okrężnicy wrzodziejącej i owrzodzeń żołądka
* Poprawia trawienie oraz prace jelit
* Uśmierza ból oraz podrażnienie spowodowane hemoroidami
* Redukuje zapalenia
* Wspomaga leczenie i regenerację tkanek
* Podtrzymuje i wspomaga funkcje systemu obronnego organizmu
* Chroni ciało przed rakiem piersi, okrężnicy i in.
* Poprawia poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca
* Chroni przed miażdżycą tętnic
* Pomaga zapobiec chorobom przyzębia i próchnicy zębów
* Pełni funkcję ochronnego przeciwutleniacza
* Chroni ciało przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które powodują przedwczesne starzenie i choroby zwyrodnieniowe
* Nie usuwa rezerw przeciwutleniaczy w przeciwieństwie do innych olejów
* Poprawia wykorzystanie funkcji podstawowych kwasów tłuszczowych i chroni je przed utlenieniem
* Usuwa symptomy związane z chronicznym zmęczeniem
* Uśmierza objawy łagodnego rozrostu stercza (powiększenia prostaty)
* Łagodzi napad padaczkowy
* Chroni przed chorobami nerek oraz pęcherza moczowego
* Rozpuszcza kamienie nerkowe
* Zapobiega chorobom wątroby
* Ma mniej kalorii niż wszystkie inne tłuszcze
* Wspomaga funkcje tarczycy
* Wspomaga utratę nadmiaru wagi polepszając metabolizm i hamując przyswajanie tłuszczu
* Jest używany przez organizm do produkcji energii, a nie do odkładania się w postaci tłuszczu jak w przypadku innych tłuszczów spożywczych
* Zapobiega otyłości i problemom nadwagi
* Stosowany na zewnątrz chroni skórę przed infekcjami
* Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry, egzemą
* Wspomaga naturalną, chemiczną równowagę skóry
* Zmiękcza skórę zapobiegając jej przesuszeniu oraz łuszczeniu się
* Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze oraz plamkom na ciele
* Sprzyja zdrowemu wyglądowi skóry i włosów
* Dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego
* Pomaga kontrolować łupież
* Nie wytwarza szkodliwych produktów ubocznych podczas gotowania w normalnej temperaturze, w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych
* Nie ma szkodliwych czy dyskomfortowych skutków ubocznych
* Jest całkowicie nietoksyczny dla ludzi
1100 ml / najlepiej zużyć przed 12.2015 - po otworzeniu zużyć w przeciagu 2 miesięcy / przechowywać w suchym miejscu i tylko w szklanym opakowaniu ! / Produkowany w Sri Lanka
Poniżej przepis na smalec z oleju kokosowego :
Na odrobinie oleju kokosowego smażymy cebulkę. Jesli ktoś lubi dużo cebuli to smaży jej więcej (wszystko zależy od własnego upodobania i to samo tyczy się cwarek - jesli ktoś je lubi to smaży cwarki krojąc chudy boczek, a tłuszcz spod wysmażonego boczku wylewa), do usmażonej cebuli dokładamy na patelnię tyle oleju (smalcu) kokosowego ile potrzebujemy, roztapiamy go na niższej temperaturze i kiedy cały się roztopi doprawiamy solą, pieprzem (patelnię z roztopionym smalcem kokosowym zdejmujemy z kuchenki i już nie podgrzewamy). Do smalcu możemy dodać 1-2 łyżki chrzanu i starte na średniej tarce 1 jabłko. Możemy też przyprawiać smalec majerankiem. Polecam do smalcu kokoswego 2 przyprawy gdzie smak smalcu jest wyśmienity - Garam Masala i Zatar ale nie można tych dwóch przypraw mieszać ze sobą tylko użyć albo jedną albo drugą.
Poniżej maska z oleju kokosowego do wysuszonej skóry :
W niskiej temeperaturze rozpuścić 1 łyżkę stołową oleju kokosowego, kiedy olej będzie całkowicie płynny dodajemy 10 ml oleju arganowego i łyżkę masła shea w/g uznania. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do naczynia o szerokiej szyjce (najlepszy do tego będzie zwykły, czysty słoik szklany 200 - 300 ml). Można też do tej maski dodać parę kropli ulubionych perfum - jest to dodatkowe perfumowanie ciała.
OLEJ MA SMAK I ZAPACH KOKOSOWY, SPRZEDAWANY W SŁOIKU TYPU WEK DO WIELOKROTNEGO UŻYTKU WE WŁASNEJ KUCHNI