OLEJ KOKOSOWY NATURALNY TŁOCZONY NA ZIMNO ZE ŚWIEŻYCH ORZECHÓW KOKOSOWYCH 200 ml opakowanie szklane
Zalety i działanie
Olej kokosowy: pobudza przemianę materii, redukuje tkankę tłuszczową i dostarcza energię, nie obciążą trzustki i nie podnosi poziomu tłuszczu we krwi, co jest nieocenionym plusem dla ludzi chorujących na cukrzycę, zapobiega nadczynności tarczycy i ma właściwości antymikrobowe, normalizuje gospodarkę tłuszczami, wzmacnia wątrobę, wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i doskonale odżywia skórę na zewnątrz, zapewnia wyższy poziom energii, dobre samopoczucie i redukowanie nadwagi, nadaje potrawom delikatny aromat.
Zalecane spożycie
Jak wynika z bada, osoba dorosła o średniej wadze powinna spożywać dziennie około 40 gramów lub 3-4 łyżki stołowe oleju kokosowego.
Zastosowanie
Idealny do smażenia, pieczenie i smarowania pieczywa. Doskonale wchłania się w potrawy delikatnie aromatyzując je orzechem kokosowym. Wysoka temperatura spalania powoduje komfortowe przygotowanie ciepłych potraw, szczególnie smażonych warzyw, mięs i ryb.
Stosowany w kosmetyce - do pielęgnacji skóry i włosów.
Wartość odżywcza w 100 ml/92g produktu
wartość energetyczna 822/3378kJ
białko 0g
węglowodany 0g
tłuszcze 92g
Przechowywanie
Olej kokosowy przechowujemy w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej, może być również przechowywany w lodówce. Przechowywany w temperaturze pokojowej, czyli poniżej 25 C, utwardza się i wygląda jak masło o białej, mlecznej barwie.Nie ma to wpływu na jego jakość. Powyżej temperatury 25 C olej będzie mieć postać płynną. Aby upłynnić olej wystarczy pojemnik z olejem skierować pod strumień ciepłej wody lub umieścić w naczyniu z ciepłą wodą.