Naturalny olej kokosowy zimnotłoczony
100% naturalny olej kokosowy pozyskany w wyniku tłoczenia na zimno miąższu kokosowego. Dzięki tej metodzie w oleju pozostają naturalne kwasy tłuszczowe, antyutleniacze oraz inne substancje aktywne przez co olej kokosowy staje się produktem uniwersalnym. Może być stosowany zarówno jako produkt spożywczy jak i kosmetyczny. Jego wachlarz zastosowań jest szeroki, a właściwości i działanie ogromne.
Olej kokosowy to doskonały olej do stosowania w kuchni.
Jest odpornym na wysokie temperatury, przez co wspaniale nadaje się do smażenia. Może być stosowany do kanapek, jako dodatek do sałat i wszelakich dań.
Poza walorami smakowymi o jego wartości decyduje przede wszystkim szereg oddziaływań dobroczynnych dla organizmu.
Olej kokosowy to także idealny kosmetyk, który znalazł zastosowanie jako środek pielęgnacyjny i kosmetyczny.
Można go stosować jako balsam do ciała.Jest idealny do cery suchej i łuszczącej się. Używany do masażu wspomaga przywrócić naturalną, równowagę skóry.
Chroni przed szkodliwymi skutkami promieniowania słonecznego.
Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające.
To naturalna alternatywa dla chemicznych oliwek dla dzieci, pielęgnuje delikatną skórę dzieci i niemowląt.
Polecany dla kobiet w ciąży, by zapobiec rozstępom.
Olej kokosowy w swoim składzie zawiera unikalny zestaw nasyconych kwasów tłuszczowych o wysokiej wartości zdrowotnej, a także witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy oraz minerały potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Najważniejsze kwasy tłuszczowe występujące w oleju to kwas laurynowy, który w naturze występuje tylko w orzechu kokosowym oraz w mleku matki oraz kwas kaprylowy. Mają one silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne, dlatego olej kokosowy w medycynie naturalnej używany jest do leczenia bardzo wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skóry, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia i inne. Działa regenerująco dlatego wspomaga gojenie drobnych skaleczeń i mikrourazów oraz silnie nawilżająco i natłuszczająco uzupełniając terapię w przypadku łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. Ma właściwości chłodzące i uspokajające dlatego może być używany do masażu lub jako balsam łagodzący po opalaniu. Olej kokosowy zaleca się stosować zamiast kremu do nawilżania i natłuszczania bardzo suchej, ściągniętej i pękającej skóry. Polecany jest także do cery dojrzałej doskonale nawilża i uelastycznia skórę oraz opóźnia procesy starzenia.
Olej kokosowy może być stosowany zarówno przez diabetyków, jak i osoby borykające się z nadwagą. Pomaga w usprawnieniu wydzielania insuliny i uwrażliwieniu na nią komórek, dzięki czemu odwraca skutki insulinooporności. Olej kokosowy nie tylko zaspokaja głód i przyspiesza metabolizm, lecz także pomaga w wykorzystaniu cukru.
Doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów szczególnie suchych i zniszczonych. Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne. Stosowany na skórę głowy zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można nanosić go w formie maski na skórę głowy i całą długość włosów lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.
Zastosowanie:
-
środek spożywczy
-
maseczka do włosów
-
pielęgnacja ciała
-
masaż odżywczy
Właściwości:
-
antybakteryjny
-
antywirusowy
-
antygrzybiczny
-
wspomaga gojenie ran
-
reguluje przemianę materii
-
nie tworzy tkanki tłuszczowej
-
pomocny w cukrzycy
-
odżywia skórę
-
spowalnia starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek
-
wzmacnia włosy
-
likwiduje łupież
-
nie zawiera cholesterolu
-
dobry dla diabetyków
Sposób przechowywania:
Olej należy trzymać w zakręconym słoiku najlepiej w lodówce. Należy chronić od światła słonecznego i wilgoci. W temperaturze pokojowej, czyli poniżej 25 C, utwardza się i wygląda jak masło o białej, mlecznej barwie. Powyżej temperatury 25 C olej będzie mieć postać płynną. Aby upłynnić olej wystarczy słoik z olejem skierować pod strumień ciepłej wody lub umieścić w naczyniu z ciepłą wodą.
Objętość: 200 ml
Forma: stała (masło)
Zapach: świeży kokos
Opakowanie: szklany słoik
Sposób otrzymywania: tłoczenie na zimno
Data przydatności: 12.2015r.
Producent: OL'VITA
ZAPRASZAMY NA INNE NASZE AUKCJE