500ml-rafinowany
Król wśród olejów!!!
Olej kokosowy jest opisywany jako najzdrowszy olej na ziemi, posiada szeroki wachlarz możliwości.
Oprócz kulinarnego zastosowania przynosi wszechstronne korzyści pielęgnacyjne.
ZASTOSOWANIE OGÓLNE
*środek spożywczy
*maseczka do włosów
*pielęgnacja ciała
*masaż
WŁAŚCIWOŚCI
*wspomaga gojenie ran
*reguluje przemianę materii
*nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej
*wzmacnia mięsień sercowy
*nie obciąża trzustki
*łagodzi dolegliwości cukrzycowe
*odżywia skórę
*pomocny w egzemach
*spowalnia starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek
*wzmacnia włosy
*likwiduje łupież
*nie zawiera cholesterolu
*dobry dla diabetyków
*posiada neutralny zapach
OLEJ JAKO KOSMETYK
W przypadku bardzo delikatnej i przesuszonej cery olej jest używany jako preparat do demakijażu oczu i twarzy. Po zastosowaniu oleju skóra nie jest tłusta, ale mocno nawilżona i jedwabista w dotyku.
Najlepsze rezultaty uzyskamy wcierając olej w jeszcze wilgotną skórę, tuż po kąpieli.
Olej można wykorzystać do masażu ciała. Wówczas wedle upodobań dodajemy kilka kropli ulubionego olejku eterycznego- nie jest to jednak konieczne. Olej przeznaczony dla skóry dojrzałej i problematycznej-uszkodzonej przez słońce, skłonnej do podrażnień, stanów zapalnych i uczuleń. Można stosować na rany ponieważ przyspiesza ich gojenie.
Łagodzi objawy związane z łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry i egzemą.
Chroni przed szkodliwymi skutkami promieniowania słonecznego.
Olej kokosowy nakładany na włosy doskonale je pielęgnuje, zapewnia ich odbudowę i ochronę, oraz usuwa łupież i zapobiega przedwczesnemu siwieniu. Jest idealny dla osób, które mają suche, zniszczone włosy, ze skłonnością do rozdwajania końcówek.
Aby odżywić włosy olejem należy go wmasować we włosy, nałożyć foliowy czepek i owinąć głowę ręcznikiem. W zależności od potrzeby pozostawić olej na włosach na godzinę lub na całą noc, a następnie dokładnie je umyć.
Olej można również wymieszać z porcją Amli i stosować jako maskę do włosów. Świetnie się sprawdza w połączeniu z olejkiem bawełnianym - odżywia włosy.
KUCHNIA
Nadaje się do smażenia potraw, pieczenia ciast i robienia deserów. Nie zmienia smaku potraw. Nie pali się, nie jełczeje. Można nim smarować pieczywo. Olej w temperaturze do 25°C posiada konsystencję stałą. Powyżej tej temperatury powoli przechodzi w ciecz. Wykazuje właściwości antywirusowe, antybakteryjne, antygrzybiczne, wzmacnia odporność organizmu.
Pobudza przemianę materii wspomagając utratę wagi.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Olej należy trzymać w zakręconym pojemniku, w temperaturze pokojowej, chronić od światła słonecznego i wilgoci. Można przechowywać w lodówce. W temperaturze pokojowej, czyli poniżej 25°C, utwardza się i wygląda jak masło o białej, mlecznej barwie. Nie ma to wpływu na jego jakość. Powyżej temperatury 25°C olej będzie mieć postać płynną. Aby upłynnić olej wystarczy pojemnik z olejem skierować pod strumień ciepłej wody lub umieścić w naczyniu z ciepłą wodą, ewentualnie można postawić koło grzejnika.
INCI:
100% pure coconut oil