Olej kokosowy Extra Virgin Bio to jeden z najzdrowszych tłuszczów świata, o niskiej kaloryczności i wysokiej przyswajalności, bogaty w witaminy i minerały a także w kwas laurynowy - znakomity naturalny środek uodparniający, który znajduje się także w mleku matki.
Olej kokosowy ma neutralny smak i bardzo delikatny aromat, dzięki temu można używać go do większości potraw.
W temperaturze pokojowej (ok. 20 C) ma postać stałą. W takiej formie jest świetnym zastępnikiem margaryny czy masła i można go użyć na przykład do smarowania kanapek. Używając olej w ten sposób, możemy go przechowywać poza lodówką. Musimy jednak pamiętać, żeby nie wystawiać go na działanie promieni słonecznych.
Jeśli chcemy użyć oleju kokosowego w formie płynnej, wystarczy podgrzać go do temperatury powyżej 25 C, np. umieszczając pojemnik z olejem pod strumieniem ciepłej wody.
Olej kokosowy w postaci płynnej to świetny dodatek do różnego rodzaju deserów, pieczenia ciast. Świetnie się wchłania, nie zmienia smaku przyrządzanej potrawy. Można go zastosować również jako dodatek do sałatek, serków i zakąsek. Dodajemy olej kokosowy do warzyw, ryżu, makaronu, itp.
Ze względu na właściwości wchodzących w jego skład kwasów tłuszczowych olej kokosowy jest znakomitym produktem dla osób, które chcą pozbyć się nadwagi.
Olej kokosowy znalazł również zastosowanie jako wspaniały środek pielęgnacyjny i kosmetyczny oraz do masażu.
Skład:
olej z miąższu kokosa*.
*produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem kontroli ECOCERT F-32600.
Najlepiej spożyć przed końcem: 02/2015r.