OLEJ KOKOSOWY firmy LABORATORIUM BIOOIL® jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia , tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Dzięki temu posiada typowy dla kokosa wspaniały smak i aromat oraz zachowuje występujące w nim naturalnie witaminy i minerały. Do temperatury ok. 26ºC zachowuje postać stałą natomiast powyżej tej temperatury przechodzi w postać płynną co jest jak najbardziej naturalne dla tego oleju. OLEJ KOKOSOWY w około 86% składa się z tłuszczów nasyconych. W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych sa to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha. W wyniku tego tłuszcze nasycone występujące w oleju kokosowym przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie są odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów. Olej kokosowy jest ceniony ze względu na występującą w nim kombinację kwasów tłuszczowych. Występujący w nim m.in. kwas laurynowy wspomaga układ immunologiczny , ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Kwas laurynowy występuje m.in. w mleku matki.
OLEJ KOKOSOWY jest obok OLEJU LNIANEGO tłuszczem występującym w diecie dr Budwig która zalecała go do sporządzenia tzw. OLEOLUX'u będącego połączeniem OLEJU LNIANEGO , OLEJU KOKOSOWEGO oraz czosnku i cebuli.
OLEJ KOKOSOWY jest trwały i stabilny termicznie. Można używać go do smarowania pieczywa i gotowania. Bardzo dobrze nadaje się do pieczenia ciast oraz smażenia. W kosmetyce może być używany jako krem a także m.in. do pielęgnacji matowych i łamliwych włosów oraz suchej i swędzącej skóry głowy.
Dla zdrowia:
- ze względu na zawartość kwasu laurynowego – zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę i inne choroby wirusowe, zabija bakterie, grzyby, drożdżaki
- zmniejsza poziom złego cholesterolu jednocześnie zmniejszając ryzyko chorób serca
- poprawia trawienie oraz pracę jelit
- chroni przed chorobami nerek i pęcherza moczowego
- polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
- redukuje problemy związane ze złym wchłanianiem pokarmu i mukowiscydozą
- doskonale oczyszcza organizm z różnych toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach
- pomaga zapobiec chorobom przyzębia i próchnicy zębów
- łagodzi dolegliwości cukrzycowe
- działa leczniczo w przypadku łuszczycy, egzemie
Zastosowanie w kosmetyce:
Jako kosmetyk do ciała:
- olejek do masażu
- balsam do ciała
- pielęgnuje dłonie i stopy
- do demakijażu
- odmładza skórę
- nadaje skórze gładkość i elastyczność
- zapobiega zmarszczkom
Jako kosmetyk do włosów:
-odżywia, wzmacnia i regeneruje
-odmładza włosy
-nadaje blask i połysk
-likwiduje łupież
-zapobiega wypadaniu włosów
-zapobiega rozdwajaniu się końcówek
Zastosowanie kulinarne:
- do smarowania pieczywa – olej ma delikatny smak i zapach kokosa
- do smażenia w wysokich temperaturach – nadaje potrawom wyjątkowy smak
- spożywając bezpośrednio dostarczamy wszystkie cenne składniki zdrowotne zawarte w oleju kokosowym
- nie zawiera cholesterolu
- nie tuczy
- dobry dla diabetyków
Sposób przechowywania:
- w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku
- należy chronić od światła słonecznego i wilgoci
- można przechowywać w lodówce
Poniżej 20ºc będzie miał konsystencję masła, a powyżej 20ºc będzie o konsystencji olejku.
Pojemność: 900 ml
Termin przydatności do spożycia: 08.2015