OLEJ KOKOSOWY100% ORGANIC VIRGINze świeżych, organicznych kokosów, tłoczony na zimno produkt z certyfikatem ekologicznym. Olej kokosowy Coco Farm 100% Organic Virgin pozyskiwany jest z najwyższej jakości, wyselekcjonowanych i ręcznie zrywanych, młodych orzechów kokosowych. Uprawiane tradycyjnymi metodami palmy kokosowe, rosną na ekologicznych, certyfikowanych i kontrolowanych farmach. Olej powstaje przy użyciu metod stosowanych od setek lat, polegających na zimnym, mechanicznym tłoczeniu świeżego miąższu kokosa. Dzięki tym pracochłonnym i naturalnym zabiegom w oleju Coco Farm znajdziemy bogactwo składu i niezwykłych właściwości kokosa.
100% organiczny, dziewiczy olej kokosowy
- czysty, organiczny olej kokosowy, bez jakichkolwiek dodatków,
- tłoczony na zimno ze świeżych orzechów, nieoczyszczany,
- Skład: 100% organiczny olej kokosowy, pozyskiwany z orzechów kokosowych, pochodzących z ekologicznych, certyfikowanych upraw Archipelagu Filipińskiego.
Król wśród olejów!
Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie świeżego miąższu lub kopry. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazywany jest także masłem kokosowym). Olej kokosowy opisywany jako „najzdrowszy olej na ziemi”, posiada szeroki wachlarz zastosowań. Oprócz walorów kulinarnych może być również stosowany w kosmetyce i pielęgnacji ciała.
Olej kokosowy jest wyśmienity jako uniwersalny olej jadalny. Ze względu na bardzo wysoką temperaturę dymienia znakomicie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach. Dzięki temu jest o wiele zdrowszy od większości popularnych olejów, które nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur, gdyż powstają wtedy substancje szkodliwe dla zdrowia. W przeciwieństwie do wielonienasyconych olejów, które łatwo łącząc się z tlenem w powietrzu- jełczeją, olej kokosowy ma naturalną odporność na utlenianie. W zastosowaniach kosmetycznych pomaga utrzymać zdrową skórę i młodzieńczy wygląd.
Utrata wagi i zwiększenie wydolności fizycznej średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Olej kokosowy jest pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Mechanizm ten opiera się na specyfice metabolizowania średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych. Olej kokosowy w większości złożony jest ze średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), których działanie istotnie różni się od działania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LCFA) powszechnie występujących w większości produktów spożywczych. To jakiego rodzaju kwasy tłuszczowe dostarczamy organizmowi ma wpływ w sytuacji dbałości o odpowiednią masę ciała, gdyż nasz organizm metabolizuje poszczególne kwasy tłuszczowe w odmienny sposób.LCFA posiadają duże cząsteczki i nasz organizm trudniej je przyswaja, w większości magazynując je w ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Natomiast MCFA, czyli średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe, mają mniejsze cząsteczki, są lepiej trawione i błyskawicznie przetwarzane w naszym organizmie na energi – podobnie jak węglowodany, tylko bez wzrostu poziomu insuliny. Dlatego rzadko kiedy przekształcają się w tkankę tłuszczową czy złogi w tętnicach.Olej kokosowy jest najbogatszym naturalnym źródłem MCFA występującym w przyrodzie (około 64 %) i jako taki posiada unikalne właściwości prozdrowotne.Oprócz utraty wagi i wzrostu poziomu energii, poprawa przemiany materii uzyskana dzięki zastosowaniu tego niezwykłego oleju może sprawić, że procesy regeneracji organizmu zostaną przyspieszone, a także polepszy się działanie układu odpornościowego.
Obszary oddziaływania na organizm człowieka
Połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca się w monolauryn. Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki, wraz z którym dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin. Ma silnie właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu (w tym także tą dobroczynną) monolauryn atakuje tylko szkodliwe dla zdrowia wirusy i bakterie.
Produkt z certyfikatem ekologicznym
Masa: 240g (260ml)
Opakowanie: słoik
Producent: Coco Farm
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna
|
3609 kJ/862kcal
|
Węglowodany
|
0 g
|
Białko
|
0 g
|
Cukry
|
0 g
|
Błonnik
|
0 g
|
Zawartość soli |
0 g
|
Kwasy tłuszczowe nasycone
|
90 g
|
Tłuszcz
|
100g
|
Data ważności : 2016 rok
Pracujemy codziennie w godz 10:00 - 17:00 tel : 668 [zasłonięte] 323