Powstaje w sposób tradycyjny ze świezo zebranych owoców kokosa. W procesie fermentacji następuje naturalne odłączenie się oleju od wody, która jest następnie odparowana, a pozostały olej przefiltrowany do czystej postaci. Tak powstały olej kokosowy zachowuje charakterystyczny zapach i wspaniały smak orzecha kokosowego. W postaci stałej ma klarowny biały kolor, natomiast jako płyn jest przeźroczysty jak woda.
Właściwości:
Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne, a także buduje odporność organizmu. Ten związek chemiczny znajduje się również w mleku matki, a jego funkcją jest wzmocnienie układu immunologicznego niemowlęcia.
Ze względu na właściwości wchodzących w jego skład kwasów tłuszczowych olej ten lepiej się wchłania i nie jest magazynowany w tkankach w postaci tłuszczu i cholesterolu - ulega zamianie na czystą energię. Jego łatwa wchłanialność sprawia, że doskonale nadaje się dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi, a także tych, które chcą pozbyć się nadwagi.
Olej kokosowy jest bardzo odporny na wysokie temperatury, przez co wspaniale nadaje się do smażenia (nie wydziela rakotwórczych substancji!).
W pielęgnacji włosów zapewnia odbudowę, nawilżenie i ochronę włókna włosa. Działa przeciwłupieżowo, uspokaja skórę nadmiernie podrażnioną i swędzącą.
Stosując do pielęgnacji ciała działa jako emolient. Doskonały do do cery suchej, odwodnionej i łuszczącej się. Właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyspetyczne, czynią naturalny olej kokosowy odpowiednim również w pielęgnacji cery trądzikowej i łojotokowej. Przeznaczony także dla dojrzalej, uszkodzonej przez słońce skóry, a przy atopowym zapaleniu skóry oraz róznego rodzaju dermatozach chłodzi i działa łagodząco.
- dostarcza naturalną, długotrwałą energię
- wzmacnia uklad immunologiczny
- poprawa funkcjonowanie wątroby i trzustki
- zabezpiecza przed szkodliwym promieniowaniem UV
- nawilża i wygładza skórę
- wzmocnia włosy
- pomaga w utracie wagi
Zastosowanie:
Do deserów, koktajli, przygotowywania dań, do smarowania, robienia sosów, również do pieczenia, smażenia i gotowania, ponieważ olej jest bardzo stabilny w wysokich temperaturach. Jest doskonały jako krem, ponieważ dobrze nawilża i działa przeciwzapalnie.
Pochodzenie
Indonezja
SI EKO-003