Zawartość: 400ml
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ
Opis:
Zastosowania:
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE :
doskonale zastępuje wszystkie tłuszcze zwierzęce nadaje się przy dietach lekkostrawny nadaje się do smażenia i pieczenia nie zawiera cholesterolu
KOSMETYKA zmiękcza naskórek, nie tworzy tłustej warstwy olej do masażu i kąpieli nadaje się do opalania, środek odżywczy posiada unikatowe właściwości działanie antybakteryjne usuwa makijaż do głębi
Kraj pochodzenia: obszar Filipin, ZAWARTOŚĆ 400 ml |
Orzech kokosowy to owoc
palmy kokosowej. Palma kokosowa należy do rodziny Arecaceae i osiąga do
30 m wysokości. Praktycznie każda część palmy kokosowej ma jakieś
wykorzystanie przez człowieka.
Olej
kokosowy jest znany także jako masło kokosowe. Uzyskuje się go z
kokosa. Olej kokosowy jest stosowany od stuleci jako istotne źródło
pożywienia wpływającego na zdrowie i dobre samopoczucie wśród plemion
obszaru tropikalnego. Postrzega się go jako "pokarm funkcjonalny"
ponieważ poza zawartością składników pokarmowych, przynosi wiele
korzyści zdrowotnych. Olej kokosowy jest przedmiotem szczególnego
zainteresowania ze względu na swoje właściwości lecznicze, znacznie
większe niż jakikolwiek olej dietetyczny, poza tym ma szerokie
zastosowanie w medycynie tradycyjnej wśród ludności Azji i obszaru
Pacyfiku. Wyspiarze z Pacyfiku postrzegają olej kokosowy jako lekarstwo
na wszystkie choroby. W ich tradycyjnej medycynie kokosu używa się do
leczenia szerokiej gamy problemów zdrowotnych, w tym: łysienia,
poparzeń, stłuczeń, przeziębień, zaparcia, kaszlu, gorączki, ran, itp.
Ostatnie
badania zweryfikowały tradycyjne przekonania, iż palma kokosowa jest
"drzewem życia" i że jest najczystszym, pełnowartościowym pokarmem.
Orzechy kokosowe oraz olej kokosowy z pierwszego tłoczenia odgrywają
ważną rolę w zbilansowanej, odżywczej diecie. Orzech kokosowe są
bardzo odżywcze, bogate w błonnik, witaminy i minerały. Tłuszcz, który
zawierają składa się w około 90% z tłuszczy nasyconych. Olej zawiera
przede wszystkim łańcuch trójglicerydów, z około 92% nasyconych kwasów
tłuszczowych, 6% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 2%
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chodzi o nasycone kwasy
tłuszczowe, olej kokosowy składa się w 44,6% z kwasu laurynowego, 16,8%
z kwasu mirystynowego, 8,2% z kwasu palmitynowego oraz w 8% z kwasu
kaprylowego, a ponadto zawiera jeszcze siedem innych nasyconych kwasów
tłuszczowych. Jego jedyny jednonienasycony kwas tłuszczowy to kwas
oleinowy, a jego jedyny wielonienasycony kwas tłuszczowy to kwas
linolowy. Różnica pomiędzy olejem kokosowym a innymi olejami tkwi w
molekule tłuszczu. Wszystkie tłuszcze i oleje składają się z molekuł,
które nazywamy kwasami tłuszczowymi. Istnieją dwie metody klasyfikacji
kwasów tłuszczowych. Pierwsza, prawdopodobnie ci znana opiera się na
nasyceniu. Mamy kwasy nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone.
Drugi system klasyfikacji jest oparty na rozmiarze molekularnym lub na
długości łańcucha węglowego w każdym z kwasów tłuszczowych. Kwasy
tłuszczowe składają się z długich łańcuchów atomów węgla z przyłączonymi
atomami wodoru. W tym systemie, kwasy dzielimy na te z krótkim
łańcuchem (SCFA), średnim łańcuchem (MCFA), oraz długim łańcuchem
(LCFA). Olej kokosowy składa się przede wszystkim z kwasów tłuszczowych o
łańcuchach średniej długości (MCFA), znanych także jako trójglicerydy o
łańcuchach średniej długości (MCT).
Przytłaczająca
większość tłuszczy i olejów w naszej diecie, bez względu na to, czy są
nasycone czy nienasycone, czy są pochodzenia zwierzęcego, czy
roślinnego, składa się z kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach
(LCFA). Od 98 do 100% kwasów tłuszczowych, które spożywasz należy do tej
właśnie grupy. Rozmiar kwasu tłuszczowego jest niezwykle istotny, gdyż
nasze organizmy inaczej (w zależności od rozmiaru) odpowiadają i trawią
każdy z kwasów tłuszczowych. Tak więc działanie fizjologiczne kwasów
MCFA zawartych w oleju kokosowym znacząco różni się od działania kwasów
LCFA powszechnie zawartych w naszej żywności. Nasycone kwasy tłuszczowe w
oleju kokosowym to przede wszystkim kwasy średniej długości. Zarówno
nasycone jak i nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w mięsie,
mleku, jajkach i roślinach ( w tym większość olejów roślinnych) składa
się z kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach węglowych (LCFA).
Dlatego też olej kokosowy powszechnie uważa się za niezwykle zdrowy pokarm!
Ciesz się właściwościami oleju kokosowego!
W ofercie także inne produkty, koniecznie sprawdź nasze aukcje!
Masz pytania? Zadzwoń lub napisz, chętnie na nie odpowiemy!
WIĘCEJ INFORMACJI O PRODUKTACH Z KONOPI KLIKNIJ TUTAJ
TYLKO ZDROWE I EKOLOGICZNE PRODUKTY!