Olej kokosowy zawiera:
- dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90%)
- witaminy B1, B2, B3, B6, C, E
- kwas foliowy
- potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk
Olej kokosowy jest bardzo odporny na wysokie temperatury, przez co wspaniale nadaje się do smażenia.
Może być też stosowany do kanapek, jako dodatek do sałatek i wszelakich dań. Poza walorami smakowymi o jego wartości decyduje przede wszystkim szereg dobroczynnych oddziaływań na organizm.
Zastosowanie Oleju kokosowego:
Spożywcze:
Jako dodatek do potraw, do smarowania pieczywa (zastępuje masło), do smażenia w wysokich temperaturach (nie pali się, nie jełczeje)
Zastosowania zdrowotne:
Przeciw chorobie Alzheimera
Odżywia i wzmacnia mięśnie - szczególnie sercowy
Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu, wspomagając rozwój mocnych kości i zębów
Przyspiesza gojenie się ran
Działa łagodząco przy chorobach skóry (egzema), antybakteryjnie, antygrzybiczo
Spowalnia procesy starzenia
Zastosowania w kosmetyce Oleju (Masła) Kokosowego
Opóźnia powstawanie zmarszczek Ma działanie nawilżające, więc stosowany jest jako balsam do ciałaJako maseczka do twarzyJedna z najlepszych odżywek do włosów (nawilża, wzmacnia, zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek)