Olej kokosowy rafinowany bezzapachowy oczyszczony 900ml
Kraj pochodzenia: Polska. Surowiec: Indonezja.
Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia” i nic w tym dziwnego, gdyż jej owoce – kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych, jak i leczniczych składników.
Olej ten zawiera niewielkie ilości NNKT, dlatego jest bardzo mało wrażliwy na utlenianie, nie wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na jełczenie.
Do temperatury ok. 25ºC zachowuje postać stałą natomiast powyżej tej temperatury przechodzi w postać płynną, co jest jak najbardziej naturalne dla tego oleju. Olej kokosowy w około 90% składa się z tłuszczów nasyconych. W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych są to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów.
Olej kokosowy jest trwały i stabilny termicznie. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Można na nim smażyć potrawy.
Olej kokosowy rafinowany, oczyszczony idealnie nadaje się do : - smażenia - dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych idealnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Nie przypala się oraz nie zmienia smaku przyrządzanych na nim potraw. - pieczenia - jest doskonałym zamiennikiem masła i margaryny w domowych wypiekach. - gotowania - idealnie nadaje się do przyrządzania orientalnych potraw, wydobywając z nich pełnię smaku i aromatu.
W kuchni nie wymaga dawkowania. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw.
Termin przydatności do spożycia: co najmniej 6 miesięcy.
|