Zawartość: 400ml
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ
100% OLEJ KOKOSOWY SUROWY ZIMNOTŁOCZONY
SMAK I ZAPACH KOKOSA!
Opis:
Zastosowania:
ARTYKUŁY SPOŻYWCZE :
doskonale zastępuje wszystkie tłuszcze zwierzęce
nadaje się przy dietach
lekkostrawny
nadaje się do smażenia i pieczenia
nie zawiera cholesterolu
KOSMETYKA
zmiękcza naskórek, nie tworzy tłustej warstwy
olej do masażu i kąpieli
nadaje się do opalania, środek odżywczy posiada unikatowe właściwości
działanie antybakteryjne
usuwa makijaż do głębi
Kraj pochodzenia: obszar Filipin, ZAWARTOŚĆ 400 ml
|
Orzech kokosowy to owoc palmy kokosowej. Palma kokosowa należy do rodziny Arecaceae i osiąga do 30 m wysokości. Praktycznie każda część palmy kokosowej ma jakieś wykorzystanie przez człowieka.
Olej kokosowy jest znany także jako masło kokosowe. Uzyskuje się go z kokosa. Olej kokosowy jest stosowany od stuleci jako istotne źródło pożywienia wpływającego na zdrowie i dobre samopoczucie wśród plemion obszaru tropikalnego. Postrzega się go jako "pokarm funkcjonalny" ponieważ poza zawartością składników pokarmowych, przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Olej kokosowy jest przedmiotem szczególnego zainteresowania ze względu na swoje właściwości lecznicze, znacznie większe niż jakikolwiek olej dietetyczny, poza tym ma szerokie zastosowanie w medycynie tradycyjnej wśród ludności Azji i obszaru Pacyfiku. Wyspiarze z Pacyfiku postrzegają olej kokosowy jako lekarstwo na wszystkie choroby. W ich tradycyjnej medycynie kokosu używa się do leczenia szerokiej gamy problemów zdrowotnych, w tym: łysienia, poparzeń, stłuczeń, przeziębień, zaparcia, kaszlu, gorączki, ran, itp.
Ostatnie badania zweryfikowały tradycyjne przekonania, iż palma kokosowa jest "drzewem życia" i że jest najczystszym, pełnowartościowym pokarmem. Orzechy kokosowe oraz olej kokosowy z pierwszego tłoczenia odgrywają ważną rolę w zbilansowanej, odżywczej diecie. Orzech kokosowe są bardzo odżywcze, bogate w błonnik, witaminy i minerały. Tłuszcz, który zawierają składa się w około 90% z tłuszczy nasyconych. Olej zawiera przede wszystkim łańcuch trójglicerydów, z około 92% nasyconych kwasów tłuszczowych, 6% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 2% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chodzi o nasycone kwasy tłuszczowe, olej kokosowy składa się w 44,6% z kwasu laurynowego, 16,8% z kwasu mirystynowego, 8,2% z kwasu palmitynowego oraz w 8% z kwasu kaprylowego, a ponadto zawiera jeszcze siedem innych nasyconych kwasów tłuszczowych. Jego jedyny jednonienasycony kwas tłuszczowy to kwas oleinowy, a jego jedyny wielonienasycony kwas tłuszczowy to kwas linolowy. Różnica pomiędzy olejem kokosowym a innymi olejami tkwi w molekule tłuszczu. Wszystkie tłuszcze i oleje składają się z molekuł, które nazywamy kwasami tłuszczowymi. Istnieją dwie metody klasyfikacji kwasów tłuszczowych. Pierwsza, prawdopodobnie ci znana opiera się na nasyceniu. Mamy kwasy nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone. Drugi system klasyfikacji jest oparty na rozmiarze molekularnym lub na długości łańcucha węglowego w każdym z kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe składają się z długich łańcuchów atomów węgla z przyłączonymi atomami wodoru. W tym systemie, kwasy dzielimy na te z krótkim łańcuchem (SCFA), średnim łańcuchem (MCFA), oraz długim łańcuchem (LCFA). Olej kokosowy składa się przede wszystkim z kwasów tłuszczowych o łańcuchach średniej długości (MCFA), znanych także jako trójglicerydy o łańcuchach średniej długości (MCT).
Przytłaczająca większość tłuszczy i olejów w naszej diecie, bez względu na to, czy są nasycone czy nienasycone, czy są pochodzenia zwierzęcego, czy roślinnego, składa się z kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach (LCFA). Od 98 do 100% kwasów tłuszczowych, które spożywasz należy do tej właśnie grupy. Rozmiar kwasu tłuszczowego jest niezwykle istotny, gdyż nasze organizmy inaczej (w zależności od rozmiaru) odpowiadają i trawią każdy z kwasów tłuszczowych. Tak więc działanie fizjologiczne kwasów MCFA zawartych w oleju kokosowym znacząco różni się od działania kwasów LCFA powszechnie zawartych w naszej żywności. Nasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym to przede wszystkim kwasy średniej długości. Zarówno nasycone jak i nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w mięsie, mleku, jajkach i roślinach ( w tym większość olejów roślinnych) składa się z kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach węglowych (LCFA).
Dlatego też olej kokosowy powszechnie uważa się za niezwykle zdrowy pokarm!
Ciesz się właściwościami oleju kokosowego!
W ofercie także inne produkty, koniecznie sprawdź nasze aukcje!
Masz pytania? Zadzwoń lub napisz, chętnie na nie odpowiemy!
WIĘCEJ INFORMACJI O PRODUKTACH Z KONOPI KLIKNIJ TUTAJ
TYLKO ZDROWE I EKOLOGICZNE PRODUKTY!