Olej kokosowy 200ml - EKO
Specyfikacja produktu
Opis produktu
Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia i rozgrzewania miąższu owoców palmy kokosowej. Posiada naturalną, białą barwę, a, w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz.
Olej kokosowy- do smarowania i smażenia…
• Olej kokosowy, jako środek spożywczy jest stosowany m.in. do smarowania pieczywa. Z uwagi na stała postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła, lub margaryny i do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu do oleju rzepakowego, nie pali się i nie jełczeje.
• Olej kokosowy nie zawiera utleniaczy, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy od popularnych olejów, stosowanych w kuchni.
Olej kokosowy- dla odchudzających się i… przeziębionych
Bardzo trudno znaleźć naturalny olej kokosowy, tłoczony na zimno i posiadający kokosowy zapach. Jeśli już uda się znaleźć taki produkt, to jest on drogi. Wysoką cenę rekompensują, jednak, właściwości lecznicze oleju:
• Przede wszystkim pobudza on przemianę materii i wspomaga proces odchudzania. Ma też silne właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze- niszczy bakterie, odpowiedzialne za rozwój przeziębienia i przyczyniające się do powstania nowotworów układu pokarmowego.
• Olej kokosowy, w odróżnieniu od antybiotyków, nie atakuje całej flory bakteryjnej organizmu, ale tylko szkodliwe wirusy i bakterie.
• Olej kokosowy zawiera kwas kaprylowy, dzięki któremu ma właściwości wzmacniające odporność organizmu, a także właściwości antybakteryjne i antygrzybicze.
• Udowodniono, że olej kokosowy działa też na powierzchni skóry: zwalcza infekcje, wysypki i drobne skaleczenia, łagodzi świąd i ból, po ukoszeniach owadów.
• W medycynie naturalnej używa się oleju kokosowego do leczenia takich dolegliwości, jak: bóle zębów, zapalenia, owrzodzenia skóry, opryszczki, łysienia, siniaki, kaszel, gorączka i osłabienie organizmu.
• Olej kokosowy zawiera naturalne antyoksydanty, które zwalczają wodne rodniki i spowalniają procesy starzenia się