Czysty Olej Migdałowy 100%
Wysokiej jakości olej
Olej Migdałowy posiada gorzkawy smak więc jest idealny do świeżych sałatek, sałatek owocowych, lżejszych sosów czy słodkich dań.
Bardzo dobry do smażenia i do fondue.
Składniki: 100 % oleju migdałowego.
*** JEDZ ZDROWO ***
Opakowanie 100ml z długą datą ważności
Olej migdałowy otrzymywany jest z nasion owoców drzewa migdałowego - odmiany słodkiej pierwotnie występującego w Azji Centralnej i prawdopodobnie w rejonie Morza Śródziemnomorskiego. Podobnie jak śliwka owoc zawiera jedno nasiono, stąd też czasem nazywane jest śliwa migdał. Obecnie migdałowiec uprawiany jest w dużych ilościach w Hiszpanii, Francji, Włoszech, Grecji oraz w Kalifornii. Olej w naszej ofercie pochodzi od dostawcy z Europy Zachodniej.
Olej ze słodkich migdałów ma bursztynowy kolor oraz lekki charakterystyczny zapach. W temperaturze pokojowej jest ciekły. Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy: A, B1, B2, B6, D i E.
Właściwości kosmetyczne
Olej ze słodkich migdałów jest bardzo dobrym emolientem, tj. wygładza skórę. Ma bardzo wysokie zdolności nawilżania skóry, szczególnie jeśli jest stosowany systematycznie.
Olej migdałowy stosowany jest w leczeniu egzemy, łuszczycy oraz do skóry suchej, swędzącej i podrażnionej. Jest lekki i łatwo wchłania się w skórę dzięki temu chętnie używany jest do masażu.
ZASTOSOWANIE
Do masażu i produkcji kosmetyków - Olej z migdałów znajduje zastosowanie jako olej bazowy w kosmetykach: lotionach, balsamach, mydłach oraz w aromaterapii. Ze względu na zawartość glikozydów, witamin i minerałów używany jest do masażu.
Produkcja mydła - Olej migdałowy łatwo się zmydla. Wykorzystany w produkcji mydła tworzy miłą, lekką pianę. Może być używany w większych ilościach w fazie tłuszczowej.
Informacja żywieniowa
100 g zawiera przeciętnie:
Wartość energetyczna: 3387 kj / 824 kcal
Białko: 0 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcz: 92 g
z tego
- 8 g nasyconych kwasów tłuszczowych
- 62 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
- 22 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych