Olej arganowy tłoczony jest z orzechów arganowych (Maroko). Cechuje go lekko czerwonawy kolor o delikatnym posmaku orzeszków ziemnych. W skład oleju arganowego wchodzą kwasy nienasycone w tym: kwas oleinowy 43-50% i kwas linolenowy 29-37% oraz kwasy nasycone : kwas palmitynowy 10-15% i kwas stearynowy 4-8%. Bogactwo oleju arganowego to zawarte w nim fitosterole a w szczególności Spinasterol i Schottenol, których w oleju występuje odpowiednio 44 i 50% wszystkich występujących w nim fitosteroli. Ponadto występuje sterol Delta 7 Avenasterol, Stigma-8 22 dien-3b-ol , Campesterol, Stigmasterol i Cholesterol, Skwalen.
Olej zawiera naturalną witaminy E w ilości około 620 mg/kg i jest prawie dwukrotnie wyższa niż w oliwie z oliwek (320 mg/kg).
Regularne spożywanie w diecie oleju arganowego obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, wspomaga stabilizację ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy i chorób serca. Wzmacnia również odporność organizmu. (African Journal of Biotechnology 2005, Zakład Toksykologii i czynników ryzyka raka 2005).
Olej znajduje zastosowanie w kosmetyce Stosowany do masażu- wspaniale pobudza krążenie krwi. Jest uznawany jako niezbędny składnik w zabiegach odmładzających ciało. Nadaje skórze niepowtarzalny delikatny wygląd. Stosowany również do demakijażu oraz maseczek na twarz.
Olej można spożywać bezpośrednio 1-2 łyżek dziennie.
W kuchni można stosować do różnego rodzaju sałat, surówek, kuskusu, kasz itp.
Opakowanie: butelka z ciemnego szkła. Producent Olvita.
Termin ważności: minimum maj 2015r
Zawartość: 100 ml