
· prawidłowy poziomu cholesterolu · pracę serca i układu krążenia · odporność organizmu · funkcjonowanie komórek wątroby, nerek oraz układu nerwowego
OLEJ ARGANOWY 500 ml - W PEŁNI NATURALNY PRODUKT BIOLOGICZNY, 100% OLEJU ARGANOWEGO, POSIADA CERTYFIKAT ECOCERT.
OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY PACHNIE ORZESZKAMI! (w przeciwieństwie do oleju arganowego kosmetycznego, który jest prawie bezzapachowy lub ma lekko kwaśny aromat).
Olej dostępny w naszym sklepie produkowany jest przez firmę EFAS – jednego z
największych producentów w MAROKU.
Olej arganowy nazywany jest „kulinarnym Złotem Maroka”. Powstaje z nasion drzew arganowych, które rosną wyłącznie na terenie południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem do uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występują drzewa, został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.
Olej arganowy wytwarzany jest w kilku etapach: Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie wydobytych z nich ziaren. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on filtracji.
MA SZEROKIE ZASTOSOWANIE W KUCHNI:
-
· Orzechowy smak i aromat sprawiają, że doskonale pasuje do sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka.
-
· Jest używany jako idealny dodatek do potraw z dziczyzny.
-
· Niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii.
-
· Smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem (bagietka maczana w oleju to śniadaniowy rarytas)
-
· Olej nie powinien być smażony, by nie utracić swoich cennych właściwości.

PREZENTACJA OLEJU ARGANOWEGO KULINARNEGO 500 ML
Sposób otrzymywania: Z pierwszego tłoczenia na zimno
Element tłoczony: Wyselekcjonowany owoc arganowca
Jakość: Olej jest 100% czysty i naturalny, otrzymany z pierwszego tłoczenia na zimno, bez żadnej obróbki chemicznej - nierafinowany.
Kraj pochodzenia: Maroko
Uprawa: Uprawa biologiczna, certyfikowana przez Ecocert ( międzynarodowy certyfikat jakości produktów BIO)

DLACZEGO JEST TAKI CENNY?
-
Olej arganowy ma silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
-
Olej zawiera 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych - 45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego. Posiada również dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.
-
Zawarty w oleju arganowym kwas linolowy (35 %), tak zwana "witamina F", ma właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące (podnosi odporność orgnanizmu na zakażenia) oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
-
Olej arganowy jest bogaty w metabolity wtórne, w tym sterole roślinne, które działają ochronnie i regenerująco na komórki organizmu człowieka.
