OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY
250ML
100% BIO - CZYSTY OLEJ ARGANOWY PROSTO Z MAROKO, ORYGINALNIE ZAPAKOWANY, POSIADA CERTYFIKAT JAKOŚCI BIO – ECOCERT.
OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY PACHNIE ORZESZKAMI! (w przeciwieństwie do oleju arganowego kosmetycznego, który jest bezzapachowy – lekko kwaskowy zapach).
Olej dostępny w naszym sklepie jest produkowany przez firmę EFAS – jednego z największych w MAROKU.
Olej arganowy powstaje z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Olej arganowy wytwarza się w kilku etapach: Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie ich ziaren w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji.
Drzewo aganowe (Argania Spinosa) zwane również Argania żelazna lub drzewo żelazne jest drzewem endemicznym, występuje w jednym miejscu na świecie, tylko w południowo zachodniej części Maroka, w ekologicznie czystym środowisku. Próby sadzenia i uprawy tej rośliny w innych krajach nie powiodły się. Największe skupiska drzew są w rejonie Sus, między Agadirem, Marrakeszem a As-Sawirą, zajmują obszar ok.800,000 ha. Obszar ten od 1998 roku posiada status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie” przyznany przez UNESCO, a samo drzewo wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa.
Drzewa arganowe doskonale radzą sobie z ciężkimi warunkami, odporne są na ciężki klimat, znoszą temperatury od 0-50 st.C, rosną na terenach górzystych, a dzięki potężnym korzeniom, które sięgają do 30m w głąb mogą przetrwać najgorętsze miesiące i długotrwałą suszę. Argania jest drzewem cierniowym, osiąga wysokość 8-10m, żyje od 150-200 lat, ale odnotowano również dużo starsze okazy. Pień arganu jest często poskręcany, sękaty, co pozwala kozom wspinać się nawet na czubki drzewa, by zjadać liście i owoce.
Drzewo arganowe jest rośliną wiecznie zieloną, liście może stracić tylko podczas długotrwałej suszy. Kwiaty argani są małe, skupione w górnej części gałązek, owoce mają kolor zielony, są bardziej okrągłe i większe niż oliwki, mają mięsisty miąższ a wewnątrz orzech. Wewnątrz tego twardego orzecha znajdują się 2 lub 3 nasiona, z których to otrzymywany jest drogocenny olej zwany płynnym złotem Maroka.
Historia rdzennej ludności Maroka,Berberów od wieków jest związana z drzewem arganowym, zwanym przez nich drzewem życia. Dzięki życiodajnym i odżywczym zaletom oleju arganowego mogli oni przetrwać w ciężkich, pustynnych warunkach. Dość wcześnie poznano również walory kosmetyczne oleju i używano go w celach pielęgnacyjnych.
To z niego więc powstaje olej arganowy, produkowany jedynie w Maroko!
Źródło: http://www.omaroko.pl/olej-arganowy/archives/70
Zastosowanie w kuchni:
-
Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka.
-
Jest on także używany jako idealny dodatek do dziczyzny.
-
Niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii.
-
Smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem (bagietka maczana w oleju to śniadaniowy rarytas)
-
Olej nie powinien być smażony by nie utracić swoich cennych właściwości
Właściwości prozdrowotne:
-
obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
-
zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałom
-
poprawia krążenie
-
wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem
-
działa przeciwzapalnie
-
podnosi odporność na zakażenia, działa immunostymulująco
-
chroni tkankę łączną
-
pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania
-
łagodzi bóle stawów
-
chroni komórki przed utleniaczami
-
dostarcza komórkom składników odżywczych
-
ogranicza ryzyko zachorowania na różne choroby: Parkinson, Alzhaimer, chroby nowotworowe.
-
prozdrowotnie MOŻE BYĆ spożywany trzy razy dziennie ( po łyżeczce)
DLACZEGO JEST TAKI CENNY?
Olej arganowy ma niezwykle silne właściwości antyoxydujące, dlatego stosowany jako produkt zmniejszący ryzyko zachorowania na raka.
Olej arganowy zawiera również kwas linolowy (35 %), czyli witaminę F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom.
Składa się w 80% z jedno i wieloninasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera ok. 45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego, posiada dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.
Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działaja naprawczo i regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone naukowo.
Sposób otrzymywania:
Opakowanie:
Skład:
Warunki przechowywania:
Uwaga: