KOSZT PRZESYŁKI JEST STAŁY BEZ WZGLĘDU NA ILOŚĆ ZAKUPIONYCH TOWARÓW
OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY 100 ML-BUTELKA SZKLANA
OLEJ ARGANOWY NATURALNY, PRODUKT BIOLOGICZNY, 100% OLEJU ARGANOWEGO, POSIADA CERTYFIKAT ECOCERT.
OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY PACHNIE ORZESZKAMI! (w przeciwieństwie do oleju arganowego kosmetycznego, który jest bezzapachowy – lekko kwaskowy zapach).
Olej dostępny w naszym sklepie jest produkowany przez firmę EFAS – jednego z największych w MAROKU.
Olej arganowy nazywany jest kulinarnym Złotem Maroko.
Powstaje ON z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występuję te drzewa został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Olej arganowy wytwarza się w kilku etapach: Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie ich ziaren w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji.
MA SZEROKIE ZASTOSOWANIE W KUCHNI
- Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka.
- Jest on także używany jako idealny dodatek do dziczyzny.
- Niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii.
- Smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem (bagietka maczana w oleju to śniadaniowy rarytas)
- Olej nie powinien być smażony by nie utracić swoich cennych właściwości.
OLEJ ARGANOWY JEST BARDZO DOBRYM „LEKARSTWEM” , gdyż może:
- obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi
- zapobiegać miażdżycy i zawałom
- poprawiać krążenie
- wzmacniać ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem
- działać przeciwzapalnie
- podnosić odporność na zakażenia, działa immunostymulująco
- działać przeciwzapalnie
- chronić tkankę łączną
- pobudzać komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania
- łagodzić bóle stawów
- chronić komórki przed utleniaczami
- dostarczać komórkom składników odżywczych
- ograniczać ryzyko zachorowania na różne choroby: Parkinson, Alzhaimer, choroby nowotworowe.
Leczniczo MOŻE BYĆ spożywany trzy razy dziennie ( po łyżeczce)
DLACZEGO JEST TAKI CENNY?
Olej arganowy ma niezwykle silne właściwości antyoxydujące, dlatego stosowany jako lek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Składa się w 80% z jedno i wieloninasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera ok. 45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego, posiada dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.
Olej arganowy zawiera również kwas linolowy (35 %), czyli witaminę F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom.
Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działają naprawczo i regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone naukowo.
PREZENTACJA OLEJU ARGANOWEGO KULINARNEGO
Sposób otrzymywania: Z pierwszego tłoczenia na zimno
Element tłoczony: Owoc arganowca posortowany i wyselekcjonowany
Jakość: Jakość: 100% czysty i naturalny, nieskazitelny, pierwsze tłoczenie na zimno, bez żadnej obróbki chemicznej
Kraj pochodzenia: Maroko
Uprawa: Uprawa biologiczna, certyfikowana przez Ecocert ( międzynarodowy certyfikat jakości produktów BIO)
JAKOŚĆ
Warunki przechowywania: Olej roślinny ustabilizowany. Do przechowywania w miejscu suchym, z dala od światła i ciepła. Temperatura maksymalna ok. 18 stopni.
Zapraszamy do przeglądnięcia innych produktów w naszym sklepie
Wystarczy, że najedziesz myszką i klikniesz na obrazek