Olej arganowy EcoCert BIO 250ml
Olej arganowy - "płynne złoto z Maroka" produkowany przez marokańską firmę EFAS.
OLEJ ARGANOWY
SPOŻYWCZY pachnący orzeszkami ( olej arganowy kosmetyczny jest bezzapachowy,
lekko kwaskowaty) Ten olej jest produkowany
jedną z największych firm w Maroku – firmę EFAS. Olej arganowy jest prawdziwym Złotem Maroka. Pochodzi z nasion drzewa arganowego, występujących tylko w
południowo-zachodniej części Maroka.
Warunkiem właściwej uprawy drzew arganowych jest czyse środowisko –
rejon, gdzie występują te drzewa w 1998 roku został wpisany na listę UNESCO.
Wytwarzanie następuje w kilku etapach: prażenie i mielenie ziaren. Po wykonaniu
tych czynności pojawia się oleista pasta, z której wyciskany jest olej
arganowy. Na koniec olej arganowy poddany jest wielokrotnej filtracji.
Olej arganowy
składa się w 80% z jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera ok.
45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego, posiada dwa razy więcej
witaminy E, niż oliwa z oliwek.
Właściwości: Niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne, zmniejszające
ryzyko zachorowania na raka. Posiada kwas linolowy (35 %), czyli witaminę F.
Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na
zakażenia), a także zapobiega miażdżycy i zawałom. Zawiera w swoim składzie
wysoki poziom steroli roślinnych, działających naprawczo i regenerująco oraz
korzystnie wpływających na obniżanie cholesterolu we krwi.
Zastosowanie: Dzięki orzechowemu smakowi i aromatowi jest doskonały
do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka. Bardzo często używany
jako dodatek do dziczyzny. Z lubością
dodawany do greckiego Tzatziki, a także
pasty z serka koziego, orzechów i szałwii. Niezwykły smak w połączeniu z białym
pieczywem (bagietka maczana w oleju jest uznawana za śniadaniowy rarytas)
Olej nie może być
smażony, by nie utracić cennych właściwości.
Skład: 100% czysty i
naturalny, nieskazitelny, pierwsze tłoczony na zimno, bez obróbki chemicznej
Certificat N°:2598MA0600Z1F