OLEJ ARGANOWY BIO
TŁOCZONY NA ZIMNO
100ml
OLEJ ARGANOWY BIO tłoczony na zimno
100% Olej ARGANOWY BIO firmy LABORATORIUM BIOOIL, z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno, nieoczyszczony jest najwyższej jakości olejem produkowanym metodą tłoczenia na zimno. Powstał z najwyższej jakości nieprażonych ziaren owoców drzew arganowych, pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych. Jest olejem w 100% naturalnym, nierafinowanym i ekologicznym bez sztucznych dodatów i środków konserwujących. Olej arganowy dzięki swoim znakomitym właściwościom stał się jednym z najcenniejszych olejów świata.
Opis produktu
Zawartość kwasów tłuszczowych (przeciętnie)
TŁUSZCZE NASYCONE – 14 %
w tym:
kwas palmitynowy – 10 %
kwas stearynowy – 4 %
TŁUSZCZE NIENASYCONE – 85 %
w tym:
JEDNONIENASYCONE – 44 %
kwas oleinowy (Omega-9) – 44 %
WIELONIENASYCONE – 41 %
kwas linolowy (Omega-6) - 37 %
kwas linolenowy (Omega-3) - 4 %
INNE * – 1 %
*(kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone występujące w oleju niewielkich ilościach)
Skład
W skład oleju arganowego wchodzą: witamina E w ilości około 620 mg/kg kwasy nienasycone w tym: kwas oleinowy 43-50% kwas linolenowy 29-37% oraz kwasy nasycone: kwas palmitynowy 10-15% kwas stearynowy 4-8%.
Zastosowanie
Olej można spożywać bezpośrednio 1-2 łyżek dziennie. W kuchni stosowany do różnego rodzaju sałat, surówek, kuskusu, kasz itp. Olej znajduje zastosowanie w kosmetyce Stosowany do masażu- wspaniale pobudza krążenie krwi. Jest uznawany jako niezbędny składnik w zabiegach odmładzających ciało. Nadaje skórze niepowtarzalny delikatny wygląd. Stosowany również do demakijażu oraz maseczek na twarz. Polecany również do pielęgnacji niemowląt – zabezpiecza delikatne ciało przed odparzeniami.
Olej arganowy tłoczony jest z jąder arganu.
Cechuje go lekko czerwonawy kolor o delikatnym posmaku orzeszków ziemnych.
W skład oleju arganowego wchodzą kwasy nienasycone w tym: kwas oleinowy 43-50% i kwas linolenowy 29-37% oraz kwasy nasycone : kwas palmitynowy 10-15% i kwas stearynowy 4-8%. Bogactwo oleju arganowego to zawarte w nim fitosterole a w szczególności Spinasterol i Schottenol, których w oleju występuje odpowiednio 44 i 50% wszystkich występujących w nim fitosteroli. Ponadto występuje sterol Delta 7 Avenasterol, Stigma-8 22 dien-3b-ol , Campesterol, Stigmasterol i Cholesterol, Skwalen.
Olej zawiera naturalną witaminy E w ilości około 620 mg/kg i jest prawie dwukrotnie wyższa niż w oliwie z oliwek (320 mg/kg).
Regularne spożywanie w diecie oleju arganowego obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi Obniża wysokie ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy i chorób serca. Wzmacnia również odporność organizmu. (African Journal of Biotechnology 2005, Zakłqad Toksykologii i czynników ryzyka raka 2005).
Olej można spożywać bezpośrednio 1-2 łyżek dziennie.
W kuchni stosowany do różnego rodzaju sałat, surówek, kuskusu, kasz itp.
Olej znajduje zastosowanie w kosmetyce Stosowany do masażu- wspaniale pobudza krążenie krwi.
Jest uznawany jako niezbędny składnik w zabiegach odmładzających ciało. Nadaje skórze niepowtarzalny delikatny wygląd. Stosowany również do demakijażu oraz maseczek na twarz.
Polecany również do pielęgnacji niemowląt – zabezpiecza delikatne ciało przed odparzeniami.
|