Olej arganowy - otrzymywany jest z nasion drzewa arganowego, występującego wyłącznie w Afryce, w południowo-zachodniej części Maroka.
Wartościowy olej pozyskiwany jest z przypominających spiczaste oliwki niejadalnych owoców.
Tłoczeniem oleju zgodnie z tradycją zajmują się marokańskie kobiety.
Olej nazywany - marokańskie złoto lub migdał Berberów ma złocisty odcień oraz delikatny orzechowy zapach.
Drzewo arganowe rośnie w ekologicznie czystym środowisku, na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Próby sadzenia drzew arganowych w innych krajach nie powiodły się.
Olej arganowy składa się w 80 % z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego ( ok. 35 % ).
W swoim składzie zawiera również wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy; karotenoidy ( 37 % ) i tokoferole ( 8 % ). Tokoferol jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
OLEJ ARGANOWY- ZASTOSOWANIE W KUCHNI .
Olej arganowy posiada subtelny zapach i posmak prażonych orzechów.
Nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, potraw rybnych, mięs. Wystarczy kilka kropel, aby nadać potrawie wyjątkową nutę . Jako prawdziwy rarytas podaję się białe, świeże pieczywo, namaczane w oleju arganowym .
Olej można również podgrzewać, ale dla zachowania właściwości zdrowotnych oraz aromatycznych poleca się dodawać go do potraw dopiero pod koniec smażenia lub gotowania. W celach zdrowotnych można przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju arganowego 3 x dziennie przed posiłkiem.
Wpływa to korzystnie na układ krążenia, wyrównuje poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega chorobom serca, wzmacnia odporność organizmu.
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
Panelealle