ANTYBAKTERYJNY OLEJ DO DESEK DO KROJENIA i BLATÓW
Chopping Board Oil jest unikalną wodorozcieńczalną mieszanką naturalnych olejów roślinnych i innych specjalnych składników do odżywiania i ochrony wszystkich rodzajów drewnianych desek do krojenia i blatów. Wsiąka głęboko w drewno, nie pozostawiając na powierzchni łuszczącej się warstwy.
Zastosowanie
Dla wszystkich rodzajów desek do krojenia z litego drewna oraz na blaty kuchenne.
Właściwości
Olej zawiera dodatki bakteriobójcze wzoru wolno uwalniające się, które zapewniają ochronę przed szeregiem bakterii, w tym E-Coli i MRSA. Chopping Board Oil firmy Rustins spełnia wymogi produktu przeznaczonego do kontaktu z żywnością.
Przygotowanie powierzchni
Drewno musi być czyste, gładkie, suche i surowe.
Sposób użycia
Nanosić obficie za pomocą czystej ściereczki lub pędzla, następnie po kilku minutach wytrzeć nadmiar oleju. Pierwszą warstwę należy nanosić obficie pędzlem i pozostawić do wyschnięcia (nie wycierać).Drobne występki na ostatecznej powierzchni można usunąć poprzez nanoszenie ostatniej warstwy za pomocą zmywaka kuchennego delikatnie szorując wzdłuż usłojenia a następnie wycierając nadmiar oleju za pomocą czystej ściereczki lub papierowych ręczników kuchennych.
Czas schnięcia
2-3 godziny w zależności od temperatury i wilgotności.
Kolejne warstwy nanosić po wyschnięciu warstwy poprzedniej.
Należy zastosować 3 warstwy
Wydajność
Około 13m2 na litr, 1 warstwą, w zależności od chłonności drewna.
Wymagane jest okresowe olejowanie. Przed ponownym olejowaniem powierzchnię należy umyć za pomocą łagodnego detergentu i ciepłej wody.
|